ANNONS

Skoda Yeti är det senaste tillskottet i Skoda familjen. Lantbruk tog den på en provtur för att se om den håller måtten och den gav ett starkt intryck.

Yeti kallas snömannen från Himalaya och därför är det ingen slump att just det namnet användes då man vill framhäva offroad egenskaperna i denna lilla nya SUV. Den finns att få både som två och fyrhjulsdriven men bilen lantbruk provar var fyrhjulsdriven. Framkomligheten kan man inte klaga på även om det är torra och fina förhållande just när bilen provas så fungerar allt klockrent. Det som jag ser som en begränsning i offroad körningen är markfrigången. Ute vid hjulupphängningen är bilen ganska låg och kräver därför lite planeringsförmåga när man kör så man inte blir hängandes på högre föremål. Yeti har även ett offroad system som aktiverar flera olika elektriska system som kan vara till god hjälp när man kör på platser där det kan behövas. Systemet aktiveras under 30 kilometer i timmen och en del i detta system är starthjälpen. Det innebär att när man startar kan man trampa gaspedalen i mattan men motorn varvar ändå inte mer än 2500 varv i minuten och sedan är det bara att smyga igång så släpper denna spärr automatiskt.
Motorn är en turboladdad diesel på 140 hästkrafter vilket är gott och väl tillräckligt till denna lilla bil med en tjänstevikt på 1 560 kilo. Det tillsammans med den sexväxlade manuella växellådan ger bilen god prestanda. Det enda jag skulle önska var ett lite starkare bottenregister. Framförallt vid offroad körning behöver man kunna krypköra lite ibland och sen när man trampar till vill man att det ska hända mycket. Körning med bilen fungerar bra, den är stabil och lättkörd men upplevs lite stötig när det blir mycket ojämnheter.
Skoda Yeti ger ett sportigt intryck med linjer och förhöjning i mitten av motorhuven som följer bilen bakåt för att sedan avslutas med en rak bakända. Den traditionella grillen i nosen gör att man lätt ser att det är en Skoda. Invändigt så påminner den mer om sina kollegor i Volkswagen gruppen. Provbilen var utrustad med en ljus skinnklädsel och panorama glastak vilket ger en ljus och trevlig kupé i höstmörkret. Instrumentpanelen är delad där den ljusa klädseln går halvvägs upp för att sedan övergå i traditionell svart färg. Instrumenten är samma som tidigare med multifunktionstratt som man kan styra det mesta med. Mittkonsolen är en touch-screen där man kan välja att ställa in allt från radiokanal till att aktivera och ställa in navigatorn. Platsmässig så är där inget att klaga på, gott om plats för ben och även rejäl takhöjd. Baksätet är likaså rymligt. Dessutom så kan man ändra stolarna både i längdled och vinkeln på ryggstödet, allt beroende på vad man vill har i bagaget. Baksätet går även att montera bort på ett enkelt vis eller om man bara vill fälla upp dem mot framsätena. Detta ger en halvmeter längre bagageutrymme. Bagaget har fyra lastsäkrings öglor och flera krockar som man kan hänga upp kassar på.  Yeti finns med två bensinalternativ och tre dieselalternativ och priserna på bensinalternativen börjar på 179 900 kronor inklusive moms och dieselalternativen börjar på 212 400 kronor inklusive moms.

Plus:
Adoptiva ljusen med kurvfunktion
Det finns reservlampor och säkringar i verktygsutrymmet.
Avtagbarkrok är standard på alla fyrhjulsdrivna Yeti.

Minus:
Priset är i högsta laget
Inget eluttag i baksätet
Finns inget reservhjul, däcktätning och kompressor ska förhoppningsvis räcka.

Fakta:

Skoda Yeti TDI140 4×4 Experience

Motor: En turbo laddad fyrcylindrig motor på två liter med partikelfilter och självjusterande blad på turbon.
Max effekt: 103 kW (140 hk) vid 4200 rpm
Max vridmoment: 320 Nm vid 1750-2500 rpm
Transmission: 6 växlad manuell låda
Toppfart: 190 km/h
Acceleration: 0–100 km/h på 9,9 sekunder
Förbrukning: 0,6 liter per mil (enl. Skoda) på blandad körning
Bränsletank: 60 liter
Yttre vändradie: 5,15 meter
Markfrigång: 170 millimeter
Mått: längd 4223 cm, bredd 1793 cm, höjd 1691 cm, hjulbas 2578 cm
Vikt: tjänstevikt 1560 kilo, totalvikt 2075 kilo
Släpvagnsvikt med B-körkort: 1425 kg
Pris på testbilen:323 300 kronor inklusive moms

Skoda Yeti är en SUV i den lilla klassen. Den är stabil och lättkörd och tar sig fram bra med sin fyrhjulsdrift. Begränsning ligger i markrfrigången.

Skoda Yeti är en SUV i den lilla klassen. Den är stabil och lättkörd och tar sig fram bra med sin fyrhjulsdrift. Begränsning ligger i markrfrigången.

Bagaget utrymmet har en stor kant ner vilket försvårar i och urlastning. Det går dock att extrautrusta bilen så man får plant golv.

Bagaget utrymmet har en stor kant ner vilket försvårar i och urlastning. Det går dock att extrautrusta bilen så man får plant golv.

Den ljusa läderklädseln är snygg men kostar 15 900 kronor extra inklusive moms.

Den ljusa läderklädseln är snygg men kostar 15 900 kronor extra inklusive moms.

Skoda Yeti har teleskopiska strålkastarspolare som flyger ut cirka femton centimeter och kan därför rengöra lamporna på ett bra vis.

Skoda Yeti har teleskopiska strålkastarspolare som flyger ut cirka femton centimeter och kan därför rengöra lamporna på ett bra vis.

Relaterade artiklar