ANNONS

Hybriddriven skåpbil för ren miljö

Med laddhybridteknik lyckas nya Ford Transit köra 56 kilometer på enbart ström och därefter ytterligare 500 kilometer genom en liten bensinmotor på endast en liters cylindervolym. Samma motor kan även ladda batterierna när bilen står still för att kunna köra ännu mer på eldriften. Batteriet kan även laddas i samband med att energi sparas i samband med inbromsningar och när bilen saktar in.
Föraren väljer om det räcker med batteridrift, det vill säga om sträckan är maximalt 56 kilometer innan bilen kan stå stilla och laddas i elnätet eller om den lilla bensinmotorn ska tillåtas starta och ladda batteriet så fort det behövs.
Elmotorn är på 92,9 kW och batterierna på 13,6 kWh tillverkade av lithium.
Fords Transit har ett stort lastutrymme på 6 kubikmeter och en lastkapacitet på 1 130 kg. Hantverkare som har behov av att ladda elverktyg har även möjlighet att göra det från bilens kraftfulla batteri.

Bilen kan laddas i vanlig stickkontakt. Då tar laddningen omkring fyra timmar och tjugo minuter. Om man istället väljer en snabbladdare för elbilar kan batteriet laddas på cirka 2 timmar och 45 minuter.

Nya Ford Transit laddhybrid släpps i 30 länder i höst.

Ford Transit är även utrustad med ett modem som löpande kan skicka information om bilens status, eventuellt servicebehov samt var bilen befinner sig. För kunder med många bilar i flottan har de ett mer avancerat Telematicssystem som kan analysera fordonsflottan. För företag med upp till fem bilar erbjuder de en mobilapp som kan ge ägaren aktuell information om företagets bilar.
Conpot fick tillfälle att testköra bilen i Stockholmsområdet i början av oktober då nya Transit presenterades för marknaden. Bilen har bra köregenskaper och är bekväm och pålitlig.

Relaterade artiklar