ANNONS

Arla satsar stort i Falkenberg

Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.

Satsningen gör att mejeriet kan producera ungefär 1 500 ton mer cottage cheese per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik.
Efterfrågan på proteinrika och fettsnåla produkter som cottage cheese och kvarg är större än någonsin, både i Sverige och internationellt. Trenden drivs av ett växande intresse för träning och hälsosam mat, förstärkt av sociala medier. Det märks tydligt i Falkenberg, där suget efter den gryniga färskosten gjort att produktionen gått på högvarv de senaste åren.
– Vi har slagit rekord två år i rad, och den här satsningen kommer helt rätt i tiden. Den hjälper oss att hålla jämna steg med konsumenternas ökade intresse och ger samtidigt en stabil och lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.

Byggstarten är planerad till början av nästa år och den nya kapaciteten väntas vara i drift under fjärde kvartalet 2026.

Fakta om Arla Falkenberg
Europas största cottage cheese-mejeri, som sedan december 2024 drivs helt fossilfritt.
Här tillverkas omkring 60 olika varianter av cottage cheese för både den svenska och internationella marknaden, bland annat svenska KESO® och danskarnas Cheasy®.
Tar emot cirka 130 miljoner kilo mjölk om året, nästan uteslutande från Arlagårdar i Halland.
Produktionen pågår dygnet runt, året om. Under 2025 väntas den totala produktionen landa på omkring 27 000 ton – drygt 17 procent mer än det tidigare rekordet.
Omkring 130 personer jobbar på anläggningen.

Relaterade artiklar