ASF är ett segt virus
Omfattande undersökningar i Kina har visat att det virus som ger upphov till afrikansk svinpest är mycket uthålligt. En gris som smittas och överlever kan ha virus i kroppen upp till sex månader efter tillfriskning och är under hela denna tiden en smittbärare.
Samtidigt kan viruset överleva i upp till ett halvår i infekterat foder eller avföring.
Därmed kan viruset finnas i gödsel som sprids på åkern och där kan det smitta ett vildsvin. Informationen presenterades i förra veckan av det danska slakteriet Tican och stärker tesen om varför det är så svårt att bekämpa afrikansk svinpest.
Vi har tidigare rapporterat i Lantbruksnytt om framgångsrika vaccinationsprogram mot ASF men om detta har det inte rapporterats mycket det senaste halvåret.
Samtidigt presenterar det danska rådgivningsföretaget Seges sanering som en möjlig åtgärd att slå två flugor i en smäll, både få bort sjukdomar och samtidigt öka lönsamheten genom att tillfälligt minska produktionen av gris i Europa.
Förslaget kom som en konsekvens av de förhandlingar som just nu sker i EU-kommissionen om att få till stödåtgärder för att mildra de negativa ekonomiska effekterna för europeisk grisproduktion. Förslaget som behandlas är interventionspris på griskött, det vill säga kommissionen sätter en lägstanivå vad gäller priset och köper och fryser in griskött som slakterier väljer att sälja till intervention.
Seges förslag kan mycket väl vara bättre då effekten blir den samma, mindre griskött på marknaden fast med den fördelen att det inte blir något lager i fryshusen, som naturligtvis bli ren belastning senare och samtidigt saneras stallar och besättningar för sjukdomar.
Enligt Seges skulle systemet kunna bygga på en fast ersättning till animalieproducenter som väljer att ha stallarna tomma en period. Vad gäller sanering är det först och främst PRRS-virus Seges tänker på.