ANNONS

Både gott och ont om griskött

Den tyska Nord West-noteringen gick upp igen denna veckan. Smågrispriset i Tyskland når nu 60 euro per 25-kg gris. Det motsvarar 642 svenska kronor per smågris.
Det är även positivt för slaktsvinen men inte tillräckligt för att tyska slakterier skulle öka priset denna veckan.
Kina fortsätter att köpa mycket gris från Europa och nu görs bedömningen att det kan bli brist på griskött här hemma inom kort. Även om lönsamheten är god inom grisproduktion i Europa just nu är det begränsningar vad gäller produktionsökningar. I flera länder i Europa är tendensen från politiker snarare att animalieproduktionen bör minska, ett exempel är Nederländerna. Även Tyskland och Danmark är länder där man inte tror på en ökning. Nästan hälften av alla danska slaktsvinsstallar behöver renoveras för att nuvarande produktion ska upprätthållas och danska banker vill att danska lantbrukare ska amortera på lån, förr än bygga nya stallar.
Spanien är ett land som nämns vad gäller utbyggnad av grisproduktionen, men det är oklart med hur mycket.
I Sverige finns det gott om spridningsareal, vatten, foderspannmål och ytor för en kraftig utbyggnad av grisproduktionen men intresset verkar inte så stort från branschen. Lönsamheten för grisproduktion i Sverige är i dag god men inte lika bra som i övriga Europa. Brist på arbetskraft är även det en faktor som håller emot en utbyggnad av grisproduktionen.
Hela Asien är kraftigt drabbat av afrikansk svinpest och bedömningen är att det kommer att påverka dessa länder under många år framåt vilket medför ett stort importbehov av griskött.
Jokern i leken är USA. Där är grisen billigare att producera men till följd av handelskonflikten med Kina kan de inte exportera grisar dit. I USA finns det i dag gott om grisar och priserna är låga. Vart detta griskött tar vägen framöver avgör med största sannolikhet det framtida världsmarknadspriset.

Relaterade artiklar