Danish Crown gör en svensk manöver
Som vi tidigare rapporterat om i webb TV nyheterna här på Lantbruksnytt, är Danish Crowns ambition att senast år 2021 betala 60 danska öre högre pris per kilo slaktgris till sina medlemmar som levererar grisar till slakt på Danish Crown, jämfört med slakterier i de största konkurrentländerna, Frankrike, Spanien, Tyskland och Nederländerna.
Ett slaktprisindex från dessa fyra länder varje vecka ligger till grund och varje vecka lägger man 60 öre på toppen.
Ett ambitiöst mål som slakteriet ska klara genom att bli marknadsledande i regionen och även kunna ta ut ett mervärde till följd av ökad djurvälfärd jämfört med grisproducenterna i konkurrentländerna.
Mycket positivt, säger den danska lantbruksekonomen Palle Jakobsen i en intervju i Effektivt Landbrug. Han menar att det är nödvändigt att öka betalningen till de danska producenterna eftersom de har en större kostnad i produktionen.
Det hela är synnerligen intressant att följa. Det är denna modell vi antog i Sverige vid EU-inträdet år 1995 och som gick rent åt skogen då. Efter 20 år med fallande lönsamhet och rasande produktionsvolym vände det inte förrän i fjol. Det är en lång väg att gå. Det ska bli intressant att följa den danska grisbranschen som nu gör exakt samma sak, med två viktiga skillnader, de är redan på exportmarknaden, det var inte svenska slakterier, och de startar från en volym som är tio gånger större än vad den svenska var år 1995.
Det finns även en annan stor skillnad mellan den svenska och den danska modellen. Den svenska var politiskt påtvingad och branschen fick vackert anpassa sig till den, den danska är ett aktivt val från branschen, om även i Danmark starkt påhejad av politiker och andra organisationer.