Dansk grisnäring i ett hörn – Men i Sverige kan vi bara blicka tillbaka, vi har sedan länge gjort läxan
Det var inte så trevligt på slutet av åttiotalet när dåvarande socialdemokratiska statsminister gav en djurskyddslag i present till en känd svensk barnboksförfattare. Det har kostat svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri rejält.
Men just i dag, för dem som är animalieproducenter eller har en livsmedelsindustri i Sverige är det bra. Nu är kostymerna anpassade och spelreglerna glasklara, nu kan vi titta på när samma tåg drar genom hela nordvästra Europa och även länder som Spanien, Italien och Frankrike kommer tvingas följa med efter hand.
I Danmark är det värst. Där har lantbruket fått koldioxidskatter och betydligt hårdare miljökrav parallellt med nya hårdare djurskyddsregler på synnerligen kort tid. Danska animalieproducenter är inte heller skyddade av att danska konsumenter föredrar danskt och betalar mer för det, det mesta köttet och mejeriprodukterna ska exporteras till marknader där man i stort sett struntar i vare sig djurskydd, klimat eller miljö, och därmed inte betalar ett öre mer för det.
Nu är det ännu värre just för dansk grisproduktion. Danska djurrättsaktivister har brutit sig in hos lantbrukstoppar med grisproduktion och filmat missförhållanden, lämnat materialet till danska TV 2 som satt ihop en dokumentärserie som heter ”Hvem passer på griserne”. Ett TV inslag, som alla förstår, inte är någon vidare PR för dansk grisnäring.
Danska politiker kräver i dag att flera av dessa uthängda personer som arbetar i toppen i olika lantbruksorganisationer och företag lämnar sina uppdrag.
Dansk motsvarighet till svensk Tingsrätt har visserligen i veckan slagit fast att, att bryta sig in och olovligen filma i stallar och sen dela detta material är olagligt, men skadan är redan skedd.
Givetvis ska det vara god djuromsorg även i danska besättningar, och det är jag övertygad om att det är i det stora hela.
Men det inte de flesta konsumenter och politiker förstår är hur det går till i ett djurstall. Det är en byggnad med levande djur, där händer alltid något och det är endast i undantagsfall att det finns ekonomiskt utrymme för bevakning 24/7, möjligtvis i BB i mycket stora grisbesättningar.
Självklart kan det ligga en död gris och som även blivit smutsig, självklart kan en gris bli sjuk och lida, självklart kan något tekniskt gå sönder som ger sämre stallklimat. Händer det efter det att personalen gått hem på kvällen och någon bryter sig in i stallet en timme innan personalen återvänder inför nästa dags arbetspass, ja då är det inte svårt att filma i några väl valda hörnor och få filmklipp som inte är så vackra.
Att 99 procent av stallet är tipp topp skiter djurrättsaktivister i.
Vi har haft samma turer med aktivister som brutit sig in och filmat i svenska stallar under tidigare år. Just nu är det lugnt på den fronten och man kan inte annat än tycka synd om danska lantbrukare nu.
Samtidigt kan vi vara stolta att vi i Sverige har världens bästa djurhållning och dessutom med minsta möjliga antibiotikaförbrukning. Animalieproduktion är dessutom riktigt lönsamt i Sverige i dag.
Sen var det kanske onödigt att vi gick 30 år före resten av EU, det har som sagt kostat oss väldigt mycket pengar. Men det var framförallt min generation som fick ta den smällen, de unga i dag står nu väldigt väl rustade.
