Danska ekologiska mjölkkor har färre kalvningsförlamningar på sommaren
Innovationscenter for Økologisk Landbrug i Danmark har sammanställt data om kalvningsförlamningar som rapporterats åren 2022 och 2023. Förekomsten av kalvningsförlamning hos ekologiska mjölkkor var lägst på sommaren.
Holstein- och jerseyraserna ingår i materialet med cirka 92 000 och 20 000 kalvningar under 0–30 dagar efter kalvningen. De allra flesta fall av kalvningsförlamning inträffar i anslutning till kalvningen. Kalvningsförlamning drabbar främst äldre kor, förstakalvare har sällan det och hos andrakalvare förekommer ett fåtal fall.
Skillnaden mellan vinter och sommar sågs tydligt hos äldre jerseykor, där förekomsten av kalvningsförlamning minskade från cirka 16 procent på vintern till 6 procent i mitten av sommaren. Hos holsteinkor sjönk förekomsten från 10 till 8 procent.
Motion, solljus och mer utrymme kan ha en positiv inverkan på kalvning och kalciumomsättning, men detta är inte fastställt enligt Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det finns också en säsongsvariation hos konventionella kor, där endast en mindre andel sinkor är på bete. Men den är inte lika tydlig hos jerseykorna.
Färre kalvningsförlamningar på sensommaren i svenska besättningar
Växa Sverige har undersökt förekomst av förlamningar eller kramper (varav 91 procent är kalvningsförlamningar) i drygt 3 000 mjölkkobesättningar med uppgifter i Växas kodatabas från åren 2016 till 2021.
Även i den svenska studien varierade förekomsten av förlamningar eller kramper med säsong. I ekologiska besättningar var förekomsten framförallt hög i november till januari medan de konventionella hade flest fall i mars till maj. Generellt var förekomsten lägst i augusti till oktober. Det var fler fall av förlamningar eller kramper i ekologiska besättningar än i konventionella besättningar. En förklaring skulle kunna vara att mer baljväxter ger mer kalcium i ekokornas foder. Om det ges under sintiden tränar inte kon på att mobilisera kalcium från skelettet och omställningen blir tvär.