ANNONS

Den minsta anläggningsmaskinen

Skottkärra med band och motor. Rampicar R100AE är den minsta anläggningsmaskinen Boggi någonsin testat.
Intresset för minimaskiner av olika slag har ökat rejält under de senaste åren och då är det på sin plats att Boggi tar en noggrann titt på även den typen av arbetsredskap. Rampicar R100AE är en banddriven självlastande minidumper med en encylindrig bensinmotor från Honda. Den ersätter med andra ord en gubbe med en skyffel och en skottkärra fast har troligtvis betydligt större kapacitet.
Skopan i fronten är 86 centimeter bred och har en konisk form bakåt så att det som kommer in i skopan enkelt kan tippas bakåt ner på dumperflaket, även det 86 centimeter brett, utan spill.
Som förare står man på en liten plattform baktill på maskinen och med ett gäng spakar styr man motorvarvtal, framdrivning samt manövrering av skopan samt upptippning av dumperflaket.
Transmissionen är hydraulisk och de båda gummibanden tillåter maskinen röra sig steglöst från 0 till 4,2 km/h. Det är alltså ingen maskin för tävlingsbruk, men det är inte heller tanken.
Minidumpern ska arbeta i trånga utrymmen för att köra ut eller in ballast, rivningsmassor och liknande. De kompakta måtten tillåter maskinen komma in lite var stans och bandställen gör att den kan vända på stället.
Som hörs på namnet, Rampicar, har den bra backtagningsegenskaper och den kan köras uppför eller nerför i relativt kraftiga lut eller på ramper.
Hela maskinen väger 420 kilo och maxlasten är 430 kilo. Totalt kan ekipaget väga upp mot 850 kilo. Flakets rymd är 0,38 kubikmeter.
Den encylindriga bensinmotorn medför att minidumpern låter som en gräsklippare. Det är hörselskydd som gäller för föraren, och även för dem som arbetar i maskinens närområde för den delen, och ljudnivån uppmättes till 93 dBA vid fullgas och 80 dBA vid tomgång.
Den maskin Boggi testade hade bara dumperflak och skopa. Rampicar, som för övrigt tillverkas i Italien och i Sverige säljs via danska IH Maskiner, kan även förses med annan utrustning. Exempel på det är högtippande dumperflak, slätt flak med eller utan sidolemmar, sopborste, betongblandare eller grävaggregat.
Det sistnämnda kan inte bara ha en grävskopa utan där kan man sätta en jordborr, en hydraulhammare, en snöslunga, en vedklyv eller ett par pallgafflar eller en skopa. Det finns således möjlighet att ha extern hydraulik framdraget på grävaggregatets bom och sticka.
Det man måste ha klart för sig innan man gör den typen av investeringar är att kapaciteten ska ställas till en 13 hästars motor som driver en hydraulpump. Det är nog sin sak att byta ut den handdrivna skottkärran och skyffeln mot en Rampicar och vara nöjd med det. Att jämföra Rampicar med grävaggregat med en vanlig minigrävare på gummilarver är nog ingen bra idé.
Men som sagt, som skottkärra funkar Rampicar R100AE förnämligt. Boggi testar den genom att lasta grus från en hög på marken och transporter iväg en bit för att åter tippa av. Vi bedömer kapaciteten som stor och att maskinen är enkel och lättanvänd. Skopan följer marken och lastar helt perfekt.
Det finns inte mycket att lägga till på en Rampicar R100AE. Vidstående pris avser maskinen exakt så som Boggi testade den. Vill man inte ha den självlastande skopan kommer man undan med 80 500 kronor. Vill man å andra sidan ha högtipp blir det dyrare, 105 714 kronor. Maskinen finns även med dieselmotor men den är inte prissatt i Sveirge ännu.

Rampicar R100AE
Motor: Encylindrig Honda på 0,39 liter och 9,6 kW (13 hk)
Transmission: Hydraulisk
Bandbredd: 19 cm
Bandlängd: 97 cm
Bränsletank: 10 liter
Lastkapacitet: 430 kg
Vikt: 420 kg
Pris: 94 300 kronor

Det gäller att hålla i sig för har man full gas och rör styrspaken hastigt kan det bli tvära kast.

Startsnöret är i reserv om batteriet skulle vara slut. Rampicar R100AE har elstart.

Med handgasen längst till höger reglerar man hastigheten. Med joysticken i mitten kör man fram/back samt styr maskinen. De två spakarna till vänster manövrerar dumperflaket och skopan.

: När man fällt upp det övre locket framför motorn kommer man åt bränslepåfyllning och batteriet.

Rampicar R100AE är 2,68 meter lång inkl plattform och skopa, maskinens bredd är 0,86 meter och höjden 1,21 meter.

Med upplyft flak ser man hydraulpump och filter.

Relaterade artiklar