ANNONS

För smidiga lyft

Massey Ferguson TH.7038 är ingen anläggningsmaskin för att flytta jord eller för att schakta. Det är en liten smidig teleskoplastare för att flytta gods på ett effektivt sätt i trånga utrymmen.

Maskinen passar perfekt på ett mindre lantbruk med djur där det är en fördel med en kompakt maskin som kommer in i trånga byggnader. Ett annat alternativ är att ha den som en extramaskin på en större gård där den kompletterar en hjullastare för att hantera gods och utfordra djur.
Med hydrauliskt drag bak och en transmission som når 40 km/h vid reducerat varvtal är den förnämlig för att hämta och lämna gods.
Transmissionen är hydrostatisk vilket innebär att man måste trampa på gaspedalen för att maskinen ska röra sig och därmed måste föraren välja lågväxel för att kunna krypköra.
Förare som är vana vid converter eller steglös transmission behöver vänja sig vid denna, men det fungerar.
En ovanlig utrustning på maskinen är flytläge i lastaren. Det aktiveras med en gul knapp i joystcik och det är det inte många teleskoplastare som erbjuder.
I joystick finns även skrollhjul för teleskoparmen och tredjefunktionen. För att släppa redskapslåset hålls en röd strömbrytare inne under ratten samtidigt som tredjefunktionen aktiveras. Släpps knappen låses redskapet automatiskt.
Andra finesser är skakfunktion för skopan, automatiska lägen för höjd och tilt samt fyra olika styrsystem; framhjulsstyrning, fyrhjulsstyrning och krabbstyrning.
Det fjärde styrsättet är en funktion där bakhjulen ställs in så de inte svänger lika mycket som framhjulen i fyrhjulsstyrning. Det är smart när maskinen körs nära en vägg.
Fram/back kan växlas med en strömbrytare i joystick eller till vänster om ratten. Så fort maskinen står stilla aktiveras parkeringsbromsen och när växel läggs i kopplas bromsen ifrån igen. Knappen för parkeringsbromsen behöver endast tryckas på en gång och det är direkt efter motor start.
Hytten har stora rutor och sikten är bra. Framrutan och takfönstret är en sammanhängande ruta och det samma gäller bakrutan och häger sidoruta bak.
Massey Fergusons teleskoplastare tillverkas av Bobcat men efter Agcos specifikation. Inne i hytten ser man att det är en MF men under motorhuven sitter det en diesel från Doosan.
Den uppfyller avgaskrav steg V och ska även ha AdBlue. Tanklocket för detta sitter på höger sida av maskinen vilket inte är så praktiskt.

Massey Fergusons teleskoplastare i TH-serien spänner från maskiner med 3 tons lyftkapacitet, 5,9 meters lyfthöjd och 100 hästkrafters motor till 4,3 tons lyftkapacitet, 7,5 metes lyfthöjd och 135 hästkrafters motor.
Det finns en stor mängd tillvalsutrustning till maskinerna.

Massey Ferguson TH.7038

Motor:       Fyrcylindrig Doosan på 3,4 liter och 99 kW (135 hk) maxeffekt och max vridmoment 500 Nm vid 1 400 rpm

Transmission:             Hydrostat

Däck:        500/70R24 fram och 500/70R24 bak

Bränsletank:               138 liter + 28,8 liter AdBlue

Lyftkapacitet:             3 800 kg
Maximal lyfthöjd:       7,0 meter
Maximal räckvidd:      4,0 meter

Max hydraulflöde:      190 l/min

Max hydraultryck:      200 bar

Yttre hydraulik:          1 dubbelverkande uttag fram/bak

Vikt:         7 530 kg (utan vikter)
Vändradie: 3,9 m

Serviceintervall:         Motoroljebyte 500 timmar (4,6 liter), Hydraulikoljebyte 1 000 timmar (105 liter)
Pris:          1 390 460 kronor

 

 

Utrustning

Luftkonditionering:     std

Hydrauliskt drag:        43 160
Yttre hydraulik bak:    13 550

Luftfjädrad förarstol:   std

Säkerhetsbälte förare:  std
LED arbetsbelysning:  17 750

 

Tre plus:

–       Lättkörd

–       God sikt

–       Flytläge

 

Tre minus:

–       Svag i transmissionen

–       Dåligt insteg

–       AdBlue till höger

Massey Ferguson TH.7038 är en liten och kompakt maskin med endast 2,82 meters hjulbas och en höjd på 2,1 meter.

Relaterade artiklar