ANNONS

Den perfekta snömaskinen

Lock-Up i transmissionen är relativt nytt på hjullastare, men en verkligt fin utrustning för att minska bränsleförbrukningen då man kör i kontinuerlig fart. Perfekt vid snöröjning längs vägar eller vid transport.

Ljungby L15 Lock-Up är en stor hjullastare med rejäla kraftresurser men är trots det smidig att köra. Bakaxeln pendlar 15° och styrvinkeln i midjan är 45° så man tar sig lätt fram på de flesta ställen.
Eftersom det fallit rejält med snö, även i Skåne där vi på Conpot normalt befinner oss, testar vi L15 i snöröjning.
Med en lyfthöjd på drygt 4 meter är det enkelt att föra upp snön i stora högar eller lasta på ett flak. Man sitter högt och har bra sikt och kommer även åt i lite mer trånga utrymmen för att få bort snön. Detta tack vare förarens perfekta placering så att man hela tiden har full kontroll på maskinens rörelse och yttre hörnor.
Men det är när vi skrapar vägar som Ljungby L15 Lock-Up kommer till sin rätta användning.
Transmissionen som är tillverkad av tyska ZF består av converter och fyrstegad automatisk powershift. Men det fina med transmissionen för detta arbete heter Lock-Up.
Det innebär att när man kommer upp i en viss, i förväg programmerad hastighet i respektive powershiftsteg, ”låser” transmissionen i ett fast läge och kraften går förbi convertern. Maskinen körs då i konstant hastighet utan att convertern behöver arbeta. Enligt Ljungbys tester minskar bränsleförbrukningen med 25 procent tack vare denna teknik och med tanke på att det endast kostar 100 000 kronor netto extra är det inte svårt att få ihop den kalkylen.
Vi maler på i 20 km/h längs vägen, kilometer efter kilometer och motorn levererar kraften raka vägen till drivaxlarna, som även de kommer från ZF.
Detta är en fördel även när man transporterar hjullastaren längs vägen eller om man kör med en släntklippare.
Den som har många arbeten av den här typen tjänar på Lock-Up medan de som bara utför normala lastningsarbeten inte har samma nytta av tekniken.
Vår provkörning av Ljungby L15 Lock-Up visar att det är en mycket fin maskin. Den är genomtänkt i sin konstruktion vilket innebär såväl praktisk åtkomst vid service och underhåll som goda köregenskaper.
Maskinen är ganska låg vad gäller frigångshöjden och tanken med maskinen är att den ska arbeta på någorlunda fast underlag. Det är en utmärkt maskin för lastning och den fungerar även bra för planeringsarbeten. Förhållandet mellan vikt och dragkraft är bra och maskinen är lätt att köra utan att man får slirning.
Det innebär att man kan lasta och planera utan att skada underlaget.
Hytten är rymlig och sikten är god. Rutorna är tonade och framrutan är vinklad.
Alla reglage är bekvämt placerade och i vänster armstöd finns spakstyrning som ett tillval. En nyhet på Ljungbys hjullastare, som finns i maskinen, är elektriskt ställbara pedaler för gas och broms. Det är mycket bekvämt och något Ljungby är ensamma om. De flesta strömbrytarna finns annars samlade i höger B-stolpe.
Instrumenten sitter fram till höger och är analoga klockor som visas i en digital färgskärm. När man lägger i backen visas bilden från backkameran i samma skärm.
Ratten är ställbar och hyttventilationen är automatisk. Man ställer in lagom temperatur och sen sköts resten av sig själv. Luftutsläppen är perfekt placerade vid golv, mot rutor och mot föraren.
Det är tyst i hytten. På tomgång mäter vi 65 dBA och vid lastningsarbete pendlar vårt instrument mellan 70 och 74 dBA.
I transport går maskinen lugnt och tyst, 72 dBA, och som registrerad får den framföras i 50 km/h.

Ljungby L15 Lock-Up är en kraftfull hjullastare som passar många arbetsuppgifter. Måtten på L15 är 7,3 meter lång, 2,53 meter bred och 3,31 meter hög. Markfrigången är 34 centimeter. Beroende på utrustning väger L15 14,5 till 16 ton. Vändradien är liten, 5,0 meter.

Hytten är tyst och bekväm och här ser vi även vippan för spakstyrning i vänster armstöd.

I höger B-stolpe sitter alla strömbrytare prydligt samlade.

Insteget är bra och ledstängerna fint utformade.

När instruktörssätet är uppfällt fungerar det som ett litet fikabord.

Ljungbymaskin bytte motorleverantör till Agco Power för ett par år sedan. Motorerna avgasrenas med modern SCR-teknik.

Kylfläkten är reverserbar och rengör därmed kylaren automatiskt.

Batterierna är lätt åtkomliga i en låda vid höger sida.

Ljungby L15 kan ha skopa från 2,4 till 2,8 kubikmeter och har två dubbelverkande uttag fram.

På höger sida är en öppningsbar ruta och bakom luckan under hytten finns oljepåfyllning.

Ljungby L15 Lock-Up
Motor: Sexcylindrig AgcoPower på 6,6 liter och 150 kW (204 hk) effekt och 950 Nm max vridmoment
Transmission:    Converter med lock-up och automatisk powershift
Däck:    20.5R25 fram och 20.5R25 bak
Bränsletank:    235 + 60 liter
Brytkraft:    120 kN
Tipplast:    10 900 kg
Lyfthöjd:      4 180 mm
Max hydraulflöde:    304 l/min
Max hydraultryck:    250 bar
Yttre hydraulik fram:    2 dubbelverkande uttag
Yttre hydraulik bak:    1 dubbelverkande uttag
Vändradie:    5,0 m
Vikt:    14 500 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 600 timmar (29 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (21 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (195 liter)
Cirkapris beroende på utrustning:    1 850 000 kronor

Relaterade artiklar