ANNONS

Effektiv 8-tonnare för många jobb

Yanmar VIO80 är en effektiv grävmaskin med stor kraft och stabilitet i åttatonsklassen. Förarmiljön är god och hytten har det mesta man kan efterfråga.

Yanmar VIO80 är en effektiv maskin för sin storlek. Grävkraften i armen är 4 160 kg och i skopan 6 480 kg. Den väger drygt 8 ton och står stabilt på gummilarverna. Dessa är assymetriska för ökad stabilitet, och man kan konstatera att maskinen står stadigt när man arbetar, även vänd på tvären mot banden och skopan i yttersta läget från maskinen.
Det här är en lättkörd maskin som är perfekt för olika servicarbeten och lättare grävjobb där man klarar sig med ett grävdjup på drygt 4 meter. Maskinen har inget överhäng och inte ens motvikten går utanför bandstället.
Maskinen finns med gummi- eller stållarver. De senare håller längre och ger maskinen mer vikt medan gummilarverna är mjukare och tystare att åka på. De gör även mindre skada på underlaget, viktigt vid arbete i vissa miljöer. Vikten i vidstående faktaruta avser maskin med gummilarver och hydrauliskt snabbfäste. Med stållarver är vikten 8 285 kg.
Larvhastigheten är 2,5 km/h i lågväxel och 4,5 km/h i högväxel. Transmissionen växlar automatiskt mellan hög och låg, det är bara för föraren att trampa på pedalen.
Svänghastigheten är 9 varv per minut och vi upplever den relativt stark i svängen.
Hydrauliken är fin på VIO80 och består av en dubbel variabel kolvpump och en kugghjulspump. Det innebär att man kan arbeta med tre funktioner samtidigt utan störning. Joysticken är lätta att arbeta med och man får snabbt in rätt känsla för maskinen. Hydrauliken är följsam och man kan arbeta lugnt och stilla eller ösa på med full fart.
Vi testar maskinen vid anläggning av en markväg. Med planeringsskopa och rototilt får vi en fin sluttning på vägen när vi jämnar ut bärlager som körs fram i lagom takt med en lastmaskin. Föraren i bandgrävaren jämnar underlaget och får rätt lutning och slätar därefter ut materialet som lastmaskinen lägger fram. Utan några övriga tekniska hjälpmedel får vi snabbt vägen plan och jämn.
Maskinen är 2 270 mm bred och det är banden som är längst ut. Det är en lagom bredd på den här storleken av maskin och i kombination med att underredet är hela 2 890 mm långt, ger det en stabil gång. Den relativt smala maskinen innebär att den enkelt kan transporteras i ett standardväxlarflak.
Förarplatsen är bra och sikten helt perfekt. Dörren är något större än på tidigare modeller och hela hytten är rymligare. Den är upphängd på silokondämpare och det minskar vibrationer och ljud. Vi har mätt upp ljudnivån i hytten till 74 dBA på tomgång och 76 till 82 dBA vid arbete. Det är helt okej värden.
Gasreglaget har en potentiometer vilket innebär att varvtalet regleras automatiskt. Den elektroniska varvtalsregleringen heter AutoIdling och är en fördel för att minska bränsleförbrukningen. Så fort föraren inte aktiverar hydraulfunktionerna under några sekunder går motorn ner till tomgång för att omgående inta arbetsvarvtal när elektroniken kallar på olja. Man kan även välja ett eko-läge som håller varvtalet nere även i arbete. I detta upprätthålls ändå tillräckligt med hydraulkraft för ett optimalt arbete.
Testmaskinen är utrustad med rototilt från Steelwrist. Den heter X12 och kostar 204 600 kronor inklusive snabbfäste och montering.
Yanmar VIO80 är tillverkad i Japan och säljs i Sverige genom Wiklund Tradings organisation.

Maskinen har mycket kompakta mått och främre svängradie med bom fälld bakåt är endast 2 130 mm och den bakre svängradien är 1 135 mm. Maskinens bredd är 2 270 mm och man kan utan problem arbeta i trånga utrymmen eller utmed en vägg.

Dörren är stor och kan köras med i öppet läge.

Maskinen är utrustad med två arbetslampor fram och fyra backspeglar så man har full koll.

Schaktbladet är 2 260 mm brett och 450 mm högt.

Hytten är fin och har körspakar med breda pedaler. Där finns handledsstöd som är justerbara i höjd- och djupled samt nya proportionalstyrda manöverspakar för redskapsmanövrering. Gasreglaget har potentiometer.

För den som behöver det, finns extra 12 V-uttag, flaskhållare, dokumentfack och olika förvaringsfack.

Maskinen har som standard en bränslepåfyllningspump.

Sikten är bra och föraren har perfekt kontroll. Man kan även öppna höger sidoruta. Det här är en maskin som passar både för finlir och för att snabbt gräva sig på djupet när det är det som efterfrågas.

Motorn sitter på tvären längst bak. Det är ganska trångt, men de viktigaste servicepunkterna kommer man lätt åt.

Det är gott om plats för fötterna och under förarsätet finns säkringarna bakom ett lock.

Yanmar VIO80
Motor: Fyrcylindrig Yanmar på 3,3 liter och 40,7 kW (55,3 hk) effekt vid 2 000 rpm. Max vridmoment 248 Nm vid 1 300 rpm.
Transmission:    Hydrostat med två automatiska växlar
Band:    450 mm
Bränsletank:    115 liter
Max grävdjup:    4 130 mm
Max räckvidd:    6 960 mm
Max grävkraft skopa:    6 480 kg
Max lyftkraft bom:    4 160 kg
Lyfthöjd:     4 700 mm
Max hydraulflöde:    112 l/min
Max hydraultryck:    255 bar
Vikt:    8 225 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 250 timmar (10,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (2 x 2,1 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (60 liter)
Pris:    818 000 kronor

Utrustning:
Luftkonditionering:    std
Luftfjädrat förarsäte:    std
Säkerhetsbälte:    std
Auto varvtalsreglering:    std
Arbetsbelysning:    std
Elektrisk tankpump:    std

Relaterade artiklar