ANNONS

Effektiv bandgrävare från Nederländerna

Hitachi Zaxis 130 är som modellbeteckningen antyder endast en mellanklassmaskin, men som med de 700 millimeter breda bandställen blir en stabil och kraftig grävare med stor kapacitet.

Zaxis 130 är den första grävmaskinen från Hitachi som jag provkör och det är en mycket trevlig upplevelse. Den är välutrustad, synnerligen bekväm samt har stor kapacitet i förhållande till sin storlek.
Maskinen är lättkörd och har en mycket följsam hydraulik. Givetvis har den tomgångsautomatik vilket sparar bränsle och medför att det blir tyst och behagligt i hytten så fort man slutar röra på joystickarna. Vi mäter 72 dBA på tomgång och 76 dBA vid arbete och 2/3 gas. Gasreglaget är ett vred i högerkonsolen och förutom det kan man välja tre körprogram för bästa ekonomi, största kapacitet eller att hydrauliken prioriterar vissa funktioner. I monitorn kan man göra ytterligare inställningar och där finns fem förval på redskap.
Hytten är bekväm med värme i sitsen och riktig klimator. Luftutsläppen sitter bra fördelade för bästa klimat i hytten. Den luftfjädrade förarstolen har rullbälte och kan flyttas framåt bakåt antingen inklusive joysticks eller för sig själv.
Det finns strömbrytare för vissa funktioner även till vänster om föraren och längst bak till höger finns ett kylfack. Det är även gott om plats att ha med sig grejor i hytten eftersom det finns ett stort förvaringsutrymme bakom förarstolen.
Hitachi Zaxis 130 finns med tre olika stickor, 2,1, 2,52 och 2,01 meter och med monobom eller tvådelad bom. Testmaskinen har monobom med 2,52 meters sticka. Med tvådelad bom och den längsta stickan blir räckvidden hela 8,8 meter och maximalt grävdjup 5,83 meter.
Vårt arbete består i att sänka ett parti med sten och stubbar. Det går snabbt att gräva ett lagom stort hål vid sidan om avfallet och därefter riva ner sten och stubbar i hålet. Hitachi Zaxis 130 har tillräcklig hydraulkapacitet för att vara stark i svängen samtidigt som man manövrerar grävaggregatet.
Jobbet går snabbt att utföra och med planeringsskopa och rototilt blir det snabbt och enkelt jämnt och fint efter oss.
Slänthydrauliken manövreras med skrollhjul i joysticks.
Maskinen har även backkamera och bilden från den visas i samma display som motorinformationen. Mycket praktiskt.
Sikten är bra åt alla håll maskinen är även lättmanövrerad vid larvning.
Servicemässigt är Hitachi Zaxis 130 genomtänkt. Filter till hyttventilationen kommer man åt via en lucka bakom hyttdörren och efter den finns ytterligare en lucka som döljer brandsläckare, batterier, luftfilter till motorn samt kylarna.
På andra sidan finns all hydraulik bakom en annan lucka och fram till höger finns utrustning för fälttankning.
Det enda som begränsas något är åtkomsten av motorn. Med öppen motorhuv försvinner trotts allt en del av motorn under en fast plåt.
Hitachi har verkligen lagt vinn om att allt på maskinen ska vara genomtänkt. Detaljer som dörröppning inne från hytten har en bra och bekväm konstruktion. Likaså när man ska öppna framrutan. Det är bra passform och allt rör sig perfekt. Inget glapp eller gnissel.

Fakta Hitachi
Fram till år 2001 hade Hitachi och Fiat ett samarbete när det gällde entreprenadmaskiner i Europa, men som en följd av att Fiat/New Holland slogs ihop med Case år 1999 och det nybildade CNH därmed fick tillgång till Caseteknologi vad gällde tunga anläggningsmaskiner så behövde Fiat inte längre Hitachi.
Hitachi, som är Japanskt i grunden, startade då en helt ny fabrik i Amsterdam för att tillverka tunga anläggningsmaskiner för den europeiska marknaden. Sedan dess är Hitachi ett eget varumärke som ligger i den absoluta försäljningstoppen. Hitachi säljs i Sverige via företaget Delvator i Eslöv.
I USA har Hitachi ett samarbete med Deere & Co likt det som tidigare fanns mellan Fiat och Hitachi i Europa. Deere & Co är stenhårda med imagen varför alla anläggningsmaskinerna säljs som John Deere även om de är tillverkade av Hitachi.

Hitachi Zaxis 130
Motor: Fyrcylindrig Isuzu på 3,0 liter och 69 kW (93 hk) effekt vid 2 000 rpm.
Transmission:    Axialkolvmotor med två hastigheter
Band:    700 mm
Bränsletank:    250 liter
Max grävdjup:    5 570 mm
Max räckvidd:    8 320 mm
Max lyftkapacitet (på 6 meter):    4 210 kilo
Max hydraulflöde:    2 x 117 l/min
Max hydraultryck:    350 bar
Yttre hydraulik fram:    1 dubbelverkande
Svänghastighet:    13,9 varv per minut
Vikt:    12 900 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (17 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (4 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (170 liter)
Pris:    1 205 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:    std
Luftfjädrad förarstol:    std
Säkerhetsbälte:    std
Rototilt:    133 100
Hydrauliskt redskapsfäste:    25 000
Skopa 650 liter:    34 000
Schaktblad:    83 000

Hitachi Zaxis 130 är en mycket kraftfull maskin för sin storlek. Med 700 mm band, som på testmaskinen, har den stor lyftkapacitet även vid arbete tvärs banden.

Hytten är bekväm och genomtänkt vad gäller reglageplacering och utrustning såsom mugghållare, kylfack och luftutsläpp.

Maskinen har två larvhastigheter som väljs med en strömbrytare, 0–3,4 respektive 0–5,5 km/h.

Hitachi Zaxis 130 tillverkas i Nederländerna för den europeiska marknaden. Motorn kommer man åt genom att öppna huven uppe på maskinens bakkropp. Den är tillverkad av japanska Isuzu

I monitorn visas motorinformation analogt eller bilden från backkameran.

I högerpanelen finns radio, kontrollpanel för klimatorn samt dryckeshållare och längst bak även ett kylfack.

Säkringarna sitter lättåtkomliga under ett lock till vänster i hytten.

Vid trappan upp till motorn finns utrustning för fälttankning under en lucka.

Hydrauloljenivån är lätt att avläsa i ett siktglas och filterna är genomskinliga.

På maskinens vänstra sida kommer man bekvämt från marken åt luftfilter till hytt och motor samt batterier och kylare.

Dörren har bra reglage för att öppna och stänga och låsa upp spärren när man kört med dörren öppen.

Frigångshöjden under bandstället är 45 cm.

Fram på stickan finns hydraul- och eluttag till slänthydrauliken.

Fram på stickan finns hydraul- och eluttag till slänthydrauliken.

Relaterade artiklar