ANNONS

Effektiv och lättservad

Rottne H-14 är en effektiv maskin där man satt användaren i fokus. Detta gäller såväl förarkomfort som underhåll.

Det är helt perfekt att gå upp till förarplatsen på den hydrauliskt nedfällbara stegen. Väl inne i hytten hittar man bra förvaringsfack för matbox, pärmar och annat man vill ha med sig.
Själv är jag 182 centimeter lång och jag kan stå rak i hytten i mitten. Bra om man vill sträcka på sig under arbetet utan att lämna hytten.
Klimatanläggningen styrs från en liten central fram till höger och luftutsläpp finns jämnt fördelat i hela hytten. Klimatet är bra. Det finns även en fläkt i förarstolen så man får ventilation genom sittdynan om man så önskar.
Sikten är också bra.
På Rottne H-14 vrider sig den nivelerande hytten med kranen och detta trotts att kraninfästningen är över främre boggin, en bra bit framför hytten. Kran och hytt rör sig liksom parallellt vilket ger en kombination av de fördelar med kran som sitter fast i hytten och därmed följer med i svängen och fast hytt med separat vridbar kran. Rottne har lyckats bra med denna konstruktion.
Andra fördelar i hytten är det låga ljudet. Motorn hörs knappt och kör man med fläkt och radio till är det enda ljudet. Behagligt.
Styrsystemet är ett Canbus och rakt framför föraren finns tangentbord och skärm. Även kontrollinstrumenten för motor och resten av maskinen är en digital skärm med analogt visade klockor. Den är lättläst.
Reglagen är bra placerade och det är enkelt att finna en bekväm körställning i maskinen.
Testmaskinen har det näst största skördaraggregatet som passar Rottne H-14. Det heter EGS590 och kan kapa upp till 600 millimeters stammar. Det är ombyggt med en större såglåda och har ett 82 centimeters svärd.
Kapaciteten är därmed förhållandevis stor på denna H-14.
Den främre boggin har band och vi testkör maskinen i en kraftledningsgata där det är lite sankt och rejält ojämnt.
Rottnen tar sig fram bra och det blir inga markskador. Niveleringen till hytten jobbar hela tiden och tillsammans med det luftfjädrade sätet är det behagligt att köra trotts ojämnheterna.
Även servicemässigt har Rottne H-14 sina fördelar. Längst bak till vänster, sett i färdriktningen, finns en utdragbar verktygslåda med värme i. Det är ingen dum konstruktion när man ska skruva på vintern.
I motsvarande låda på höger sida sitter batterierna.
Det finns även stora förvaringslådor i midjan och ett uppe över motorhuvarna samt ett längst fram mellan hjulen.
Man får med allt man behöver på H-14.
Det är enkelt att fälla fläkten bakåt, öppna sidoplåtarna för motorn samt med elhydraulik lyfta alla hydraultankarna i ett moment för att frilägga alla hydraulkomponenter.
Att serva H-14 i fält verkar vara okej.

Rottne H-14 med EGS590,  årsmodell 2006
Motor: Sexcylindrig John Deere på 6,8 liter och 168 kW (225 hk) effekt vid 1 800 rpm.
Transmission:    Hydraulisk mekanisk transmission
Däck:    710×26.5 boggi fram och 710×34 bak
Bränsletank:    460 liter
Kranlängd:    10,3 m
Max kapdiameter:    600 mm
Max hydraulflöde:    323 l/min
Max hydraultryck:    250 bar
Vikt:    21 000 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (27 liter), Transmissionsoljebyte 3 000 timmar (39 liter), Hydrauloljebyte 3 000 timmar (197 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Vindruta:    16 790
Oljefilter motor:    195
Luftfilter inre:    327
Luftfilter yttre:    594
Hydrauloljefilter:    828
Hydraulpump, arbetshydraulik:    34 540
Hyttfläkt, dubbel:    1 740

Verkmästaren: Stort aggregat frestar kranen mer.
När man köper en begagnad skördare har det givetvis stor betydelse vilket aggregat maskinen körts med. Ett stort aggregat frestar framförallt kranen mer. Det berättar Kent Åkesson på Rottne på frågan vad man ska kontrollera vid köp av en begagnad Rottne H-14.
För övrigt kan Kent Åkesson inte komma på några speciella fel och brister på H-14.
– Man ska givetvis se till så servicen är gjord enligt planen och att maskinen fungerar som den ska när man provkör, säger han.
I det inbegriper Kent Åkesson att man bör mäta upp hydrualtryck och flöde.
Okulärt bör maskinen, precis som alla andra skogsmaskiner, undersökas efter sprickor i kran, midja, med mera.

Ägaren: Helt suverän att serva
Lasse Karlsson är skogsentreprenören som kört Rottne i hela sitt verksamma liv, 25 år.
– Det har alltid fungerat bra och jag har aldrig funderat på något annat märke, säger han.
Men när man värderar Lasse Karlssons val ska man ha i åtanke att han är verksam strax i närheten av Rottnes fabrik och även det har naturligtvis betydelse.
– Vi har en mycket bra service vad gäller Rottnes maskiner.
Lasse Karlsson berättar att Rottne H-14 även är bra när man själv gör underhåll. Det är enkelt att komma åt allt och det finns rikligt med förvaringslådor för verktyg och reservdelar.
Lasse Karlsson har det näst största aggregatet på sin H-14. Det heter EGS590 och klarar att kapa 600 millimeter tjocka stammar. I dag ångrar han att han inte köpte det största aggregatet eller rent av en större maskin.
– Det var mycket röjning efter stormar när jag köpte denna och då var storleken bra. Med mer arbete i slutavverkning hade det varit bättre med ett snäpp större.
Lasse Karlssons H-14 är tillverkad 2006 och har gått 6 000 timmar helt utan större haverier och problem.
– Det har varit normalt slitage på slangar och liknande.

Rottne H-14 ger föraren en perfekt överblick eftersom hytten svänger med kranen trotts att de inte sitter ihop som på en del andra skogsmaskiner.

Hela huven inkl oljetankar lyfts upp med hjälp av elhydraulik och ventilpaket och motor blir lättåtkomligt.

Förarplatsen är perfekt. Med avstängd fläkt är det endast 58 dBA i hytten när motorn går på tomgång och vid arbetsvarv, cirka 1 700 rpm, mäter vi 61 dBA. Det är den lägsta siffran ATL mätt upp i något test.

Förarplatsen är perfekt. Med avstängd fläkt är det endast 58 dBA i hytten när motorn går på tomgång och vid arbetsvarv, cirka 1 700 rpm, mäter vi 61 dBA. Det är den lägsta siffran ATL mätt upp i något test.

Faktaruta:
Prisexempel annonser

Rottne H-14, 2007, 150 h, 3 500 000 kronor

Rottne H-14, 2006, 7 500 h, 1 750 000 kronor

Rottne H-8, 2008, 1 500 h, 1 900 000 kronor

Rottne H-20, 2002, 17 500 h, 455 000 kronor

Relaterade artiklar