ANNONS

Eko löser inte klimatåtagandet inom lantbruket

Ekologisk produktion framhålls ofta som lösningen på lantbrukets utsläpp av koldioxid, som många vill ska minska. Men det är fel. Även om utsläppen är mindre från ett ekologiskt lantbruk jämfört med ett konventionellt totalt sett är utsläppen från det ekologiska lantbruket större per mängd producerad livsmedel.

Det slår den danska professorn Jørgen E Olesen vid Aarhus Universitet fast.
Det han reagerat på är en rapport som säger att Danmark kan minska utsläppen av koldioxid med 500 000 ton per år genom att fördubbla den ekologiska produktionen. Den siffran stämmer visserligen men det blir samtidigt betydligt mindre livsmedel producerat och koldioxidutsläppen i förhållande till produktionen ökar i stället för att minska.
Bäst hade varit att sluta med lantbruk helt, konstaterar Jørgen E Olesen i en intervju i Effektivt Landbruk, men vi måste ju ha något att äta.
Han är övertygad om att varken ekologiskt eller konventionellt behöver vara med i debatten då inget av dessa är lösningen.
Mer teknologi är receptet enligt professorn. All teknik och alla system som innebär att det går att producera mer med mindre är lösningen.
Där ligger världens maskintillverkare, växtförädlare och producenter av allt som lantbruket behöver till sin produktion i framkant.
Precisionslantbruk, gensaxen, fältförsök, markkartering, satellitdata och rådgivning inom alla produktionsgrupper är något som det arbetats med länge och som kommer få allt större fokus för att minska mängden utsläppt koldioxid per producerad mängd livsmedel.

Relaterade artiklar