ANNONS

En maskin för alla jobb

Ovanlig traktor med stort användningsområde. Genom en del modifiering blev en New Holland TV140 en väldigt passande maskin för entreprenadverksamhet.

New Holland TV140 är ingen vanlig traktor i Sverige, men är flexibel och passar bra för entreprenadarbeten.
År 2004 investerade Maryhill Lantbrukstjänst, Klagstorp, med Kjell-Inge Nilsson i spetsen i just en New Holland TV140 av årsmodell 2001 och som då hade 900 timmar på mätaren. Cirka 6000 timmar senare konstaterar Kjell-Inge Nilsson att traktorn är mycket välfungerande i hans entreprenadverksamhet, men att det är tack vare en del av förändringarna han gjort.
Traktorn går mestadels med en armklippare eller i snöröjning.
Vid det senare arbetet sätts en plog i traktorns trepunkt fram och en sandspridare i trepunkten bak.
– Traktorn är ganska stor, men tack vare att den är midjestyrd blir den väldigt smidig och har sig fram överallt, berättar Kjell-Inge. Bara ett av hjulparen kommer igenom hindret, så går de andra i samma spår.
I princip så fort snöröjningen är över sätts en armklippare från Slagkraft på för att klippa vägkanter.
Armklipparen är ombyggd på en del punkter och kopplas bak på traktorn i de originallastarfästena på bakaxeln. Vad som heller inte är original på klipparen är att den drivs från en hydraulpump på traktorn avsedd för extern hydrauldrivning och att klipphuvudet kan roteras för att klippa runt träd och andra hinder.
En annan fördel med det roterande klipphuvudet kommer i kombination med att traktorn har vändbar förarplats. Kjell-Inge klipper exempelvis bullervallar och kan inte vända på dem. Genom att då kunna vända klipphuvudet och dessutom kunna svänga ut armen på vilken sida som av traktorn, kan han klippa båda sidor utan att köra ner och vända.
Den avancerade armklipparen kräver dock en del. Hela sex dubbelverkande hydrauluttag, plus tryck och retur för drivningen. Den styrs idag via både originalfotpedaler och eftermonterad joystick, men ska i framtiden styras helt via joysticken.
För att traktorn ska klara av belastningen från kranen, som når 9,5 meter och har ett klippaggregat på 1,6 meter, har man vätskefyllt hjulen och monterat på ett axellås. Detta består av en hydraulkolv för att traktorn inte ska lyfta på den sida där kranen inte är.
Kjell-Inge har även två andra användningar av sin New Holland TV140. Dels har han en lastare som monteras på bakaxeln och därmed kommer väldigt nära och ger bra sikt, likt en hjullastare. Dels monteras en dikesfräs på klipparmen för rensning av diken. Fräsen river loss växter och rensar bottnen. Det roterande fräshjulet slänger också upp massorna likt en snöslunga och det blir inga rensmassor att ta hand om.
Det som talar emot New Holland TV140 är bristen på kunskap om traktorn, men i övrigt är den bra. Midjestyrningen gör den smidig, hytten har bra sikt och reglagen är bekväma. Hela högerpanelen, instrumentpanelen med ratten och förarsätet vänds enkelt när man vill köra baklänges. Motorn är på 104 kW (141 hk) och transmissionen är hydrostatisk med tre gruppväxlar. Maxfarten är 30 kilometer per timme och traktorn har två dubbelverkande hydrauluttag fram och åtta dubbelverkande hydrauluttag bak, plus tryck och retur för den externa hydrauldrivningen.

New Holland TV140 är ingen vanlig traktor, men passar bra i entreprenadarbeten.

Traktorn används i kombination med armklippare under större delen av året.

Traktorn har två dubbelverkande hydrauluttag fram. I bild syns axellåset med hydraulkolv på framaxeln.

Midjestyrningen gör maskinen smidig och påminner om en hjullastare när man monterat lastaren på bakaxeln.

Bak finns 8 dubbelverkande hydrauluttag. På bakaxeln sitter ett lastarfäste där armklipparen monteras.

Insteget är fint konstruerat med lagom brant stege och fri passage till förarstolen.

Instrumentpanel, högerkonsol och förarstol vänds samtidigt då man ska köra baklänges. Hytten är bekväm och har bra sikt.

Reglagen är bekvämt placerade. Drivningen är hydrostatisk och körs från den orange körspaken. Joysticken för hydrauluttagen är eftermonterad.

Instrumenten är moderna och ratten är inställningsbar.

Klipphuvudet kan roteras för att klippa runt hinder, men också för att köras åt andra hållet.

På klipparmen kan en dikesrens monteras för att få ytterligare användning för maskinen.

New Holland TV140
Motor: Sexcylindrig NH Genesis på 7,5 liter och 104 kW (141 hk) effekt vid 2 200 rpm.
Transmission:    Hydrostatisk med tre gruppväxlar
Däck:    480/80 R34 fram och 480/80 R34 bak
Bränsletank:    208 liter
Lyftkapacitet:    3 954 kg
Max hydraulflöde:    114 l/min
Max hydraultryck:    214 bar
Yttre hydraulik fram:    2 dubbelverkande uttag
Yttre hydraulik bak:    8 dubbelverkande uttag
Vikt:    6 200 kg
Nypris år 2002:    724 700 kronor

Relaterade artiklar