ANNONS

Exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade under 2024

Exporten av svenska jordbruksvaror och livsmedel ökade med närmare 2 miljarder kronor under år 2024. Samtidigt ökade importen med närmare 5 miljarder kronor. Handelsunderskottet uppgick till 80 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med drygt 3 procent jämfört med år 2023.

Det visar den årliga sammanställning av Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel.
Alla siffror i rapporten omfattar inte fisk. Vissa delar av handelsstatistiken omfattar fisk medan andra delar inte gör det. Orsaken är att en betydande andel av importen av fisk till Sverige vidareexporteras till andra länder.
Exporten av jordbruksvaror och livsmedel uppgick 2024 till 83 miljarder kronor, vilket är en ökning med närmare 2 miljarder kronor eller drygt 2 procent. Det är främst värdet av exporten av diverse livsmedel (t.ex. soppor, matfett, färdigmat och halvfabrikat), kaffe, tobak och tobaksvaror, oljor och fetter samt socker som ökat.
Importen uppgick till 163 miljarder kronor. Det innebär en ökning med närmare 5 miljarder kronor eller strax under 3 procent jämfört med 2023. Det är främst värdet av kaffe, frukt och grönsaker, drycker, djurfoder, mjölk och mejeriprodukter samt spannmål som ökat.
Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel uppgick till 80 miljarder kronor 2024, vilket är en ökning med närmare 3 miljarder kronor eller drygt 3 procent jämfört med 2023.

Varierande trender för exporten till våra grannländer under 2024
De viktigaste marknaderna 2024 för exporten var Norge, Danmark och Finland som står för 46 procent av det totala värdet av den svenska exporten.

Exporten till Norge ökade endast marginellt med strax över 50 miljoner kronor eller 0,3 procent. Ökningar kan främst noteras för djurfoder, diverse livsmedel, kaffe samt frukt och grönsaker. Tydliga minskningar kan noteras för tobak och tobaksvaror, oljor och fetter, drycker samt socker.
Danmark minskade med 330 miljoner kronor eller närmare 3 procent främst beroende på minskningar för diverse livsmedel, socker och kött. Kaffe ökade dock tydligt.
Finland ökade med strax över 275 miljoner kronor eller 3 procent främst beroende på ökningar för socker och kaffe. En tydlig minskning kan noteras för diverse livsmedel.

Relaterade artiklar