Festen över för grisproducenterna ?
För grisproducenterna i Europa är, i varje fall så här långt, festen över. Efter en lång period med stigande priser har det vänt ner de senaste veckorna och det verkar fortsätta ner. Det är höst i hela Europa, om man inte åker ända ner till Spanien, och grillsäsongen är över.
I Tyskland föll priset på slaktsvin för två veckor sedan och det fick till följd att priset gick ner i förra veckan i flera andra europeiska länder. I Nederländerna gick fläskpriset ner med 6 procent, i Belgien med 5 procent och i Spanien med 3 procent.
Även USA pressar på där priset började falla redan för två månader sedan och där beror det på en kraftigt ökad produktion, nu när PED-viruset inte härjar fritt längre. Antalet grisar i USA har enligt den senaste räkningen ökat med 2,4 procent.
I EU har dock antalet grisar minskat med 4,5 procent och det i kombination med att dollarn stärkts mot euron sedan Storbritannien valde att lämna EU, kan medföra att europeiska fläskpriser står sig bra under hösten och får ny skjuts upp igen inför julslakten.
De svenska priserna ligger en bra bit över de europeiska till följd av stort underskott på svenskt griskött i Sverige och möjlighet att ta ut ett rejält mervärde för svenskt på hemmamarknaden. Dock följer det svenska grispriset det internationella priset, fast med en marginal.