Hälften av företagen med kor för uppfödning av kalvar har färre än 10 kor
Antalet företag med kor för uppfödning av kalvar ökade från 1989 då det fanns 10 000 företag till 18 500 år 1994, då antalet var som högst. Antalet kor för uppfödning av kalvar, så kallade dikor, ökade under samma period från drygt 60 000 kor till drygt 160 000. Därefter har antalet företag sakta minskat medan antalet kor ökat till 194 000.
Dikor är kor som går med sina kalvar och ger dem di tills det är dags att avvänja dem vid 6-7 månaders ålder.
– Den starka ökningen av antalet dikor sedan slutet av 1980-talet torde i hög grad bero på att de politiska styrmedlen, bland annat stöd till naturbetesmarker, gav incitament för att öka denna produktion. Under de senaste åren har marknadspriserna på nötkött stigit och det är numera också en drivkraft, säger chefsekonom Harald Svensson.
År 2016
- hade knappt hälften av de 10 349 företag som hade dikor färre än 10 kor. Det är en minskning från 1989 då 80 procent av företagen hade färre än 10 dikor.
- hade 163 företag minst 100 dikor. År 1989 var antalet 4.
- var den genomsnittliga besättningsstorleken 19 dikor. Det är en ökning från 6 dikor år 1989.
185 mjölkföretag började med dikor 2016
1 000 företag slutade och 874 företag började med dikor år 2016. Av de företag som startade hade 185 företag haft mjölkkor år 2015. Det är betydligt färre än under de första åren på 1990-talet då antalet företag som ändrade sin drift från mjölk till kött var fler än 1000. Av de runt 420 mjölkföretag som slutade år 2015 började runt 40 procent med dikor år 2016. Mellan åren 1989 och 1990 slutade runt 2 500 företag varav 20 procent började med dikor.
Stora skillnader mellan mjölkföretag och köttföretag
Det fanns fler företag med dikor än mjölkföretag år 2016. Antalet mjölkkor är dock fler, 331 tusen. Antalet mjölkkor är koncentrerade till besättningar med minst 100 kor medan antalet kor för uppfödning av kalvar är flest i grupperna med mellan 10 och 49 kor.