ANNONS

Håll djursmittorna borta

De allvarliga djursmittorna afrikansk svinpest, förkortas ASF, samt mul- och klövsjuka kan transporteras lång väg med människans hjälp. I semestertider när många är ute och reser är det extra viktigt att vara vaksam och minimera risken för att ta med smittor till Sverige.

Flera EU-länder har pågående utbrott av afrikansk svinpest, bland annat Polen och Tyskland. Det senaste året har mul- och klövsjuka även drabbat Tyskland, Ungern och Slovakien. Sjukdomarna innebär ett stort lidande för djuren, omfattande bekämpningsarbete och stora kostnader.  Om vilda djur drabbas kan det också blir begränsningar för människor att röra sig i de smittade områdena.
– Utbrottet av ASF i Fagersta år 2023 gav en brutal insikt i vad det innebär för samhället i form av negativa effekter som restriktioner, kostnader, avlivning av djur med mera. För att minimera riskerna för nya utbrott måste vi fortsätta arbeta för att hålla smittor borta, säger Maria Cedersmyg som är smittskyddsexpert på Jordbruksverket.

Så kan vi skydda oss
Eftersom både svinpest och mul- och klövsjuka kan spridas från smittade områden med människans hjälp är det mycket viktigt för oss att vara medvetna om riskerna.

För alla som vistas i skog och mark
Lämna aldrig matrester i naturen så att vilda djur kommer åt dem. Finns det ingen soptunna i närheten – ta med resterna till närmsta sopkärl.
Både mul- och klövsjuka och svinpest sprids via virus som kan finnas i produkter från smittade djur.
För alla som påträffar döda eller sjuka vildsvin i naturen
Anmäl fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via rapporteravilt.sva.se.
Att upptäcka smittor tidigt är avgörande för att kunna bekämpa effektivt och minimera spridningsrisker.

För jägare
Rengör din utrustning, kläder och kängor noga innan jakt i Sverige, om du jagat i länder där ASF eller mul- och klövsjuka finns. Den som tar emot jaktturister från andra länder ansvarar för att informera om kraven på rengöring.

För dig som har lantbruksdjur
Var noga med biosäkerheten i din besättning för att minimera risken för smitta. Det gäller oavsett vilken besättningstyp du har; om det är en stor gård med gris eller nöt, en liten besättning med får, ett hägn med vildsvin eller en hobbygris.

För arbetsgivare som anlitar utländsk arbetskraft
Informera dina anställda om hur de minimerar risker. På Jordbruksverkets webbplats finns informationsmaterial översatt till flera språk som du kan skriva ut, dela ut och sätta upp som affischer.

Vad gör Jordbruksverket?
Jordbruksverket genomför nu uppdateringar i föreskrifterna om biosäkerhet i anläggningar som håller grisar. Eftersom smittat avfall kan innebära djurhälsorisker har vi ett pågående samarbete med de myndigheter som ansvarar för avfallshantering. Under våren har vi hållit digitala möten för att uppdatera kliniskt verksamma veterinärer om nuläget, samt deltagit i branschens möten om de pågående utbrotten av mul- och klövsjuka i Europa. Under hösten kommer flera samverkansmöten att hållas om ASF respektive mul- och klövsjuka med alla parter som deltar i förebyggande och bekämpning.

Relaterade artiklar