Hållbar produktion av mjölk
Forskningsprogrammet Hållbar produktion och konsumtion av mjolk har pågått i fyra år och nu finns en slutrapport sammanställd av Margareta Emanuelson, SLU, som varit projektets koordinator. Hela programmet är en stor satsning som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.
Budskapet är att mjölkproduktion med olika produktionsinriktningar, spridd i hela Sverige är en nödvändig insats för att säkra svensk matförsörjning och biologisk mångfald.
Forskningsprojekten i programmet sträcker sig från den individuella kon, nyttan och nya möjligheter med vallen, till miljöpåverkan på gårdsnivå såväl som till folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. I programmet finns sex projekt från tre forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE.
Några viktiga resultat från forskningsprogrammet
Svenska mjölkgårdar har över tid haft högre kolinlagring i sina jordar än andra driftsinriktningar vilket även minskar klimatavtrycket för mjölken väsentligt.
Mjölkproduktionens hållbarhet, lönsamheten inkluderad, förbättras av att öka kornas medellivslängd med cirka ett år jämfört med idag.
Fodereffektivitet är ett säkrare mått att använda i avelsarbetet än metanutsläpp för att minska klimatpåverkan från mjölkkorna.
För att kunna beskriva livsmedelssystemets hållbarhet måste livscykelanalysen kombineras med andra modeller för hållbarhetsbedömningar.
Trenden mot allt större och färre enheter och högre mjölkavkastning per ko ger ökad ekonomisk effektivitet och lägre klimatpåverkan per kg mjölk, men skapar problem för biodiversitet och resiliens.