ANNONS

Ingen köpare till tyskt slakteri – Stängs

Nederländska Vion Food har under en tid försökt sälja sitt förlustbringande slakteri för grisar i tyska Emstek men utan framgång. Bakgrunden är den överkapacitet som blivit i slakten efter flera år av minskad grisproduktion i Tyskland.

Nu stänger Vion Food sitt slakteri i Emstek. Slakteriet har en kapacitet på 70 000 grisar i veckan och stänger redan den 31 mars i år och 750 anställda blir av med jobbet.
Vion Food lyckades tidigare i år sälja sitt kreatursslakteri i Tyskland till tyska Tönnies. Läs mer om det här.
De tyska slakterierna har det mycket tufft på exportmarknaden, där de möter billigare kött från bland annat USA och Sydamerikanska länder. Samtidigt står de med stor överkapacitet vilket medför en kostsammare slakt.
Situationen är liknande den i Danmark med den skillnaden att tysk grisproduktion snart har fallit så den kan konsumeras på den tyska hemmamarknaden. När väl tysk slakteriindustri anpassat sig till de nya mindre volymerna blir situationen i Tyskland mycket lik den svenska grismarknaden.
I Danmark är det värre. Dansk grisindustri kan aldrig klara sig på den danska marknaden, danskt griskött ska först och främst exporteras.

Relaterade artiklar