ANNONS

Konstruerad för att klara de allra största träden

Rottne SMV Rapid TGS är en skördare som är konstruerad för att klara de allra största träden eftersom kvistning och kapning sker på ett bord i stället för i kranen.
Det är precis det som TGS står för, Två-Grepps-Skördare. Det vill säga att man med fällarhuvudet i kranen lägger om kull trädet för att därefter lägga det mellan de rejäla matarhjulen på bordet där trädet kvistas och kapas.
Som med allt annat finns det för och nackdelar. Fördelen är att maskinen kan hantera mycket stora träd och nackdelen är att man inte lika flexibelt kan lägga olika sortiment i olika högar som när man har en engreppsskördare.
Rottne SMV Rapid finns även som engreppsskördare och har då tilläggsbeteckningen EGS.
Den maskin ATL provkör saknar fälldon och har således bara en grip i kranen. Anledningen är att maskinen använts i vindfällen där man gått före med en motorsåg.
Kranen heter RG81 och är Rottnes egen. Det är en parallellförd vikarmskran med runtomsvängande rotator och man kan välja mellan flera olika gripar med griparea från 0,28 till 0,35 m2.
Det finns ytterligare tre olika kranar till Rottne SMV Rapid TGS men RG 81 är den kraftfullaste.
Fälldonet till RG81 väger 350 kilo vilket innebär att en maskin med bara gripklo kan hantera större träd. Max kapdiameter på fälldonet är 600 mm.
Maskinen är midjestyrd och bestå av två ramdelar. Den främre ramen bär motor och hytt medan den bakre bär kran och aggregat. Här bak finns även bränsletank och verktygslåda. Styrvinkeln är +/- 42° och maskinen tar ganska mycket plats. Rottne SMV Rapid TGS har 50 centimeters markfrigång där det är som närmast till marken, det är mitt under bordet där bak.
Det finns tre alternativ på TGS vad gäller aggregat med maximal hjulöppning från 325 till 600 millimeter.
Rottne SMV Rapid TGS är en bekväm maskin med ett bra insteg. Stegen som fälls upp och ner hydrauliskt har fyra trappsteg.
Rutorna i hytten är tonade och hytten är stor.
Den hydrostatiska transmissionen kan köras på två olika sätt vilket är bra. Antingen körs den som en converter, det vill säga golvpedalen reglerar både motorvarvtal och utväxling samtidigt och i proportion eller ställer man in ett fast motorvarvtal och reglerar enbart utväxlingen med golvpedalen.
Luftkonditionering är givetvis standard och luftutsläppen är jämnt fördelarde i hytten.
Vad gäller servicen är det mesta genomtänkt. Luftfiltret till hytten sitter på höger hyttvägg och man byter filtret enkelt från utsidan.
Hela motorhuven fälls framåt i ett stycke och ventilpaketet sitter åtkomligt bakom hytten.
Skördaren har ett 12 Volts elsystem med två generatorer på 90 ampere vardera och ett batteri på 140 Ah.
Tvågreppsskördarna var efterföljarna till det ännu äldre systemet med fällare/läggare, lunnare och processorer. Rottne var en av de sista producenterna som tillverkade tvågreppsskördare och de sista TGS:erna lämnade monteringslinjen i Rottne vid sekelskiftet.

Rottne SMV Rapid TGS årsmodell 1991.
Motor: Sexcylindrig Iveco på 7,5 liter och 125 kW (170 hk) effekt vid 2 300 rpm och max vridmoment 670 Nm vid 1 500 rpm.
Transmission: Hydrostat
Däck: 8 stycken 600/55-26.5
Bränsletank: 110 + 280 liter
Kran lyftkapacitet: 150 Nm
Kran räckvidd: 8–11 meter
Max hydraulflöde: 160 l/min
Max hydraultryck: 275 bar
Vikt: 13 700 kg (varav 47 % på främre boggin)
Serviceintervall: Motoroljebyte 300 timmar (19 liter), Transmissionsoljebyte 600 timmar (50 liter), Hydrauloljebyte 1 800 timmar (110 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Bakruta: 6 760
Oljefilter motor: 290
Luftfilter inre: 639
Luftfilter yttre: 795
Hydrauloljefilter: 403

Verkmästaren:
Kolla processorns funktion
Per Ivar Andersson är verkmästare på Sundahls i Växjö. Han berättar att processorn på Rottne SMV Rapid TGS har ett avancerat system där joystickarna i stolarna styr elventiler som styr ett luftflöde som öppnar lite större ventiler som styr hydrauloljan.
– Det händer att packningarna slits ut och det märker man genom att aggregatet reagerar långsamt, säger Per Ivar Andersson.
Andra saker man bör kontrollera innan man köper en begagnad Rottne SMV Rapid är enligt Per Ivar Andersson hydraulpumpen.
– Den ger ett högt tryck vilket innebär att den slits hårt.
Vidare finns det en lamellkoppling mellan motor och hydraulpumpar som bör kontrolleras. Det gör man via en inspektionslucka.
Per Ivar Andersson anser att SMV Rapisd TGS är mycket bra till grov skog.

Ägaren: Nära till service
Ronny Henriksson utanför Älmhult har haft sin Rottne SMV Rapid TGS i tre år. Årsmodellen är 1991 och den hade gått 15 200 timmar när NN köpte den. I dag har den 17 810 timmar på mätaren.
Ronny Henriksson har en vanlig grip i kranen eftersom de gått före med motorsåg.
– Maskinen köpte vi in för att arbeta med i stormskogen och vi var bara intresserade av en Rottne, säger Ronny Henriksson.
Där de bor har de bara en mil till Rottnes huvudkontor och Ronny Henrriksson anser att Rottne alltid har alla reservdelar hemma.
– De har även en verkstad så man kan får renoverat komponenter som man sen kan ta med hem igen och montera tillbaks i maskinen.
Motorn är bytt i Ronny Henrikssons skördare och den nya motorn har bara 1 500 timmar på nacken.
Ronny Henriksson är mycket nöjd med maskinen och ska byta kranpelaren inom kort.

Rottne SMV Rapid TGS är rätt maskin för avverkning bland riktigt grova stammar.

När motorhuven öppnas framåt följer avgasröret med så man slipper lossa det separat.

Ratten är ställbar och det finns instrument både rakt fram och i högerpanelen.

Kranpelaren är tiltbar framåt/bakåt.

Relaterade artiklar