Kött från naturen
Föreningen ”Smag på Landskabet” (Smak på landskapet) samlar danska bönder, gårdsbutikägare, slaktare, restauratörer m.fl. för gemensam försäljning och marknadsföring av kött från nötkreatur som har betat i naturen.
Föreningen ”Smag på Landskabet” grundades i projektet Smag på Landskabet som var ett tvåårigt projekt lett av SEGES Kvæg, som är en del av Landbrug & Fødevarer. Projektet hade som syfte att stärka naturvården genom samarbete, främja biodiversiteten och kartlägga ekonomi och försäljningsmöjligheter för kött från nötkreatur som har utfört naturvård genom att beta. När projektet avslutades övergick det till en reguljär förening med namnet “Smag på Landskabet”.
Lokala produkter, ekonomiska möjligheter och god smak
Föreningen arbetar för att få ut fler gräsätande djur på naturområden eftersom det ger en större biodiversitet. Den vill hjälpa naturvårdare att bli mer lönsamma, bl.a. genom kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte. Dessutom arbetar man för att skapa nya försäljningsmöjligheter för kött från djur som har betat på naturområden, under märket ”Det’ Naturkød”.
Föreningen fokuserar särskilt på hög kvalitet, den goda historien om köttet, de lokalproducerade produkterna samt köttets smak och nyttiga egenskaper.