ANNONS

Lätt och lönsamt att reducera CO2-avgången i grisproduktionen

Oavsett produktionsgren kommer lantbruket att få krav på sig att minska avgången av koldioxid. Det kan i slutändan handla om att få betalt för att gården når en negativ CO2-avgång eller betala för att lantbruket släpper ut.

Inom grisproduktionen är det många som är oroliga, men det är obefogat. Enligt Michael Holm på Seges, och som pratade vid Grisekongressen i denna veckan i danska Herning, finns det några få saker att göra för att få stor effekt.
Att ha snabb utgödsling från stallet till gödselbehållaren minskar koldioxidavgången. Gödsel ska alltså inte stå länge under spalten utan släppas ut ofta och har man dessutom skrapor under spalten som gör ordentligt rent minskar avgången av CO2 ytterligare. Fördelen med denna rutin är att andelen kväve blir större i gödseln, positivt för växtodlingskalkylen.
Nästa steg är att producera biogas av gödseln på gården. Enbart dessa två åtgärder minskar den totala CO2 avgången med 50 procent enligt Michael Holms beräkningar.
Övriga åtgärder i ett grisstall är nya ventilationssystem, men dessa är dock inte lönsamma på gårdsnivå utan enbart till fördel för klimatet.

Relaterade artiklar