ANNONS

Liten men ändå stor

Manitou MLT625 75H är en liten och kompakt teleskoplastare med förhållandevis stor prestanda.

Maskinen vänder på en femöring när fyrhjulsstyrningen är tillslagen. Vill man komma in i hörnor eller rangera last där det är trångt flyttar man spaken till krabbstyrning och man kör då snett åt sidan. De kompakta måtten innebär att man kommer in genom små portar. Manitou MLT625 75H är således den perfekta maskinen för trånga utrymmen, exempelvis på byggarbetsplatser eller i lantbrukets ekonomibyggnader.
Trots de kompakta måtten är prestandan bra. Lyftkapaciteten är 2,5 ton och man når till 5,9 meters höjd med plana pallgafflar.
Det hydrauliska snabbfästet innebär att man enkelt skiftar redskap utan att behöva lämna förarplatsen. Behöver redskapet hydraulik ansluter man till tredjefunktionen, som har uttagen fram till vänster vid redskapsfästet. Det är bra om man till exempel har hydrauliska pallgafflar eller som i vårt test en skopa med en hydraulisk grep.
Till nackdelarna med en maskin som ska vara så låg som möjligt är att även markfrigången blir sämre. Lägsta punkten, 32 centimeter, är mitt under fram- och bakaxeln.
Framkomligheten är ändå relativt bra. Vi testkör 625:an i flera olika arbeten. Med två 750 kg tunga säckar i pallgafflarna är maskinen stabil när vi kör och dragkraften är tillräcklig när vi kör in i högen med ballast. Givetvis är inte detta någon lastmaskin för tunga last- eller planeringsarbeten, men den fungerar som reservmaskin om sådana arbeten blir aktuella. Givetvis är sikten begränsad över redskapets högra del när detta är nedsänkt. Så är det naturligtvis på alla teleskoplastare med sidomonterad hytt.
Hytten är av normala mått och det finns ett litet förvaringsfack i högerpanelen, en korg bakom förarstolen och ett relativt stort fack under densamma.
Reglagen är bekväma. Manitou har en lite annorlunda körspak och i den finns även strömbrytare för fram/back. Det går inte att växla färdriktning med spak till vänster om ratten och är man van vid det tar det en liten stund att vänja sig vid 625:an.
Hytten har bra sikt och ett stort takfönster är till god hjälp när man lyfter högt.
I högerpanelen finns även spaken för att välja styrsätt, som vi nämnde tidigare. Vid transport ställer man spaken i läget för enbart framhjulsstyrning. Då går maskinen stabilt på vägen och toppfarten är cirka 30 km/h.
Ljudnivån är lite märklig. I transport visar varvräknaren på 2 800 rpm och ljudet är endast 78 dBA. Stillastående på tomgång visar vårt instrument också 78 dBA men gasar man lite minskar ljudet i hytten. Anledningen är att det är ett vibrationsljud när maskinen går på tomgång.
Transmissionen är hydrostatisk med två områdesväxlar. Dessa kan växlas under belastning med en strömbrytare i instrumentpanelen. Andra strömbrytare är till parkeringsbromsen, bomdämpningen och den reverserbara fläkten. Att fläkten kan köras baklänges och blåsa rent kylare och grill är bra eftersom höger framhjul alltid har en tendens att riva upp smuts över grillen på teleskoplastare med sidomonterad motor.
Motorn är tillverkad av japanska Kubota men Manitou är ett franskt fabrikat.
Alla filter sitter bra till och är lätta att komma åt när motorhuven är öppen. Testmaskinen har tilläggsnamnet Premium, men Manitou MLT625 75H finns även i en enklare version som heter Classic. Då kostar den 570 000 kronor och saknar luftkonditionering, luftfjädrat säte och hydraulisk redskapslåsning, ECS.

Manitou MLT625 75H är en liten och kompakt teleskoplastare som ändå är effektiv. Fyrhjulsstyrning och höjd till hytten 1,95 m samt bredd 1,81 meter betyder att den kommer fram där många andra går bet.

I motvikten bak finns ett gaffeldrag och ovanför den, bakom en låsbar lucka, finns tanklocket.

Motorn är tillverkad av Kubota och kylarna har en reverserbar fläkt. Det är mycket bra på teleskoplastare med sidomonterad motor eftersom höger framhjul alltid tenderar till att riva upp smuts mot grillen.

På maskinen finns som standard en tredjefunktion för hydrauldrivna redskap.

Insteget är bra på MLT625 75H men dörren kan inte öppnas 180°. Dock kan man öppna sidorutan och låsa rakt bakåt.

Körspaken är lite annorlunda i Manitou. Den är ergonomiskt utformad med skrollhjul för teleskoparm och tredjefunktion. Fram/back sköter man med tummen.

Det finns ingen fram/back till vänster om ratten. Förarmiljön är bekväm och under förarsätet finns ett ganska stort förvaringsutrymme.

Trots att Manitou MLT625 75H är ganska liten lyfter den högt, 5,9 meter till plan skopa.

Uppe till höger i hytten finns libellen för att hålla koll på sidolutet.

Manitou MLT625 75H Premium
Motor: Fyrcylindrig Kubota på 3,33 liter och 55,4 kW (75 hk) och maximalt vridmoment 265 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission:    Hydrostatisk med elhydraulisk hög/låg
Däck: 12.0-18 fram och 12.0-18 bak
Bränsletank:    63 liter
Lyftkapacitet:    2 500 kg
Lyfthöjd:     5,9 m
Max hydraulflöde:    90 l/min
Max hydraultryck:    235 bar
Yttre hydraulik fram:    1 dubbelverkande uttag
Vändradie:    3,4 m
Vikt:    4 922 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (11,2 liter), Transmissions-/hydrauloljebyte 1 000 timmar (115 liter)
Pris:    590 000 kronor

Utrustningen.
Luftkonditionering:    std
Hydraulisk släpvagnsbroms:    prisuppg. sakn.
Ett dubbelverkande uttag bak:    nej
Luftfjädrad förarstol:    std
Säkerhetsbälte:    std
Hydraulisk hitch bak:    nej
Diffspärr bak/fram:    nej/std
Bomdämpning:    prisuppg. sakn.
Easy Connect System (ECS):    std

Relaterade artiklar