Matprisernas komplexitet
Maten är inte dyr i dag, inte om man jämför bakåt i tiden. Trots kraftig prisstigning utgör matkontot en förhållandevis liten del av ett hushåll samlade kostnader även i dag. Matens andel av hushållens kostnader har minskat i decennier och i dag tas mat för givet. Då blir det gnäll när priserna stiger och man får göra avkall på annat för att bli mätt.
Det är bakgrunden till det fokus som varit på matpriser de senaste åren. Samtidigt ska inte livsmedel kosta mer än nödvändigt.
Faller priset på mjölk från drygt 6 kronor per kg till 4:50 för lantbrukaren när denne säljer till mejeriet, ska naturligtvis mjölken bli motsvarande procent billigare i butik.
Det finns många faktorer som påverkar livsmedelspriset, och leveranskedjorna för livsmedel är komplexa. För att öka kunskap om olika faktorers påverkan har nationalekonomen Stefan Fölster, på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel, tagit fram rapporten “Varför livsmedelspriser har stigit och hur de kan sänkas”. I rapporten analyserar Fölster prisökningar på livsmedel och dess orsaker på kort och lång sikt.
Rapporten kan laddas ner genom att ni klickar här.