Mjölkpriset höjs igen
Arla höjer mjölkpriset den 1 januari med 8,1 öre (1 eurocent) för såväl konventionell som ekologisk mjölk.
Arlas a contopris för konventionell mjölk är därmed 434,2 öre/kg, och Arlas a contopris för ekologisk mjölk är därmed 511,2 öre/kg.
A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får utbetalt under året. Det kommuniceras varje månad:
Utöver prishöjningen sker även dessa förändringar i januari:
Justerar kommunikationen av a contopriset
Från januari 2022 ändrar Arla kommunikation av a contopriset, så att det bättre motsvarar utbetalningen till ägarna. Den nya uppställningen är också enklare och mer transparent, och ska göra det lättare att jämföra Arlas mjölkpris med andra mejeriföretags, i de sju länder där Arlas ägare finns.
I a contopriset ingår alla tillägg som betalas för mer än hälften av Arlas pool av mjölk från ägarna.
Dessa delar läggs till:
· Tretums tankutlopp, oberoende hämtning och tillgänglighet (”ONE milk collection”)
· Logistiktillägget
· Baskostnader
Raderna ”Förväntade övriga tillägg och avdrag” och ”Förväntat logistiktillägg” tas bort, eftersom de nu antingen ingår i a contopriset eller inte påverkar mer än hälften av ägarmjölken.
Justeringen av beräkningen påverkar varken de totala utbetalningarna till Arlas ägare, eller utbetalningarna till den enskilde bonden.
December månads a contopris korrigeras till 426,1 öre per kilo konventionell mjölk och 503,1 öre per kilo ekomjölk, för att avspegla ändringen i beräkningen.
Marknadsöversikt
Mjölkinvägning: Mjölkproduktionen i Europa är fortfarande pressad. Nedgången i oktober väntas bli 0,5 procent. Framför allt gäller det norra Europa och Centraleuropa, medan invägningen ökar i Irland, södra Europa och delar av Östeuropa vilket motverkar större nedgångar på EU-nivå. Andra stora produktionsområden visar samma negativa trend. I oktober minskade USA med 0,5 procent, Nya Zeeland med 3,3 procent och även i Australien fortsätter nedgången med -2,1 procent i oktober. Det enda större produktionsområdet med tillväxt är Sydamerika.
Ost: Under november steg priserna på hårdost med ytterligare 5 procent. På marknaderna för både gouda och edamer finns begränsade lager, vilket också visar sig i höga priser i Europa, klart över 4 euro. Priserna på mozzarella ökade med 4 procent i Europa, med marknaderna mer i balans. Några producenter har minskat sin produktion av mozzarella, när värdet av andra produkter är högre vilket kan leda till bristande tillgång.
Mjölkpulver: Mjölkpulvermarknaden varierar för närvarande. EU-marknaden är mycket stabil och priserna har gått upp. God efterfrågan från Mellanöstern och Europa har lyft priserna. I resten av världen har dock priserna ökat betydligt långsammare. Högsäsongen på södra halvklotet och svagare efterfrågan från Kina har begränsat prisökningarna globalt, vilket lett till ovanligt stora rabatter på helmjölkspulver och skummjölkspulver från Nya Zeeland jämfört med mjölkpulver från EU.
Smör: Marknaden för fett fortsätter med höga priser, till följd av låga lager stor efterfrågan på ost, vilket kan suga upp den mjölk som finns tillgänglig.
Valuta: Dollarn ökade med 2 procent mot euron under november, stödd av ökande räntor och att J. Powell nominerades till chef för FED under ytterligare en period. Det brittiska pundet varierade mycket under november men avslutade på baisse, då Bank of England behöll räntorna oförändrade trots ökande oro för inflation. Svenska kronan föll kraftigt (cirka 3 procent mot euron) när utsikterna för tillväxt minskade och marknaderna reagerade på att Riksbanken höll räntorna oförändrade. Räntorna tros oförändrade till mitten av 2024. Inflationen är fortfarande oroväckande globalt, vilket tillsammans med minskande utsikter för tillväxt skapar utmaningar för finansmarknaderna.