ANNONS

Mjölkpriset mot rekordnivåer

Mjölkpriset till Arlas producenter fortsätter att klättra. Mjölkpriset höjs på söndag den 1 september med 11,3 öre per kg, både för konventionell och ekologisk mjölk.

Det är den femte månaden i sträck som Arla ökar betalningen för mjölk till sina leverantörer.
Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 545,6 öre per kg och 623,7 öre per kg för ekologisk.
Därmed är priset endast cirka 70 öre under rekordpriset 6:16 kronor per kg, som var gällande i december år 2022.

– Det är viktigt och bra att mjölkpriset till våra ägare fortsätter uppåt. Ska vi få fler bönder och mer svenskproducerade livsmedel måste vi också vara beredda att betala för mervärden som beredskap, djuromsorg och hållbarhet. Det gäller såväl livsmedelskedjor och konsumenter som staten via regelförenklingar, ekonomiska stöd och förbättrade förutsättningar. Annars kommer vi inte ha någon svensk mat kvar i framtiden, säger Arlas Sverigechef Cecilia Kocken.

Ligger efter Friesland Campina
Arla halkar dock efter konkurrenten nederländska Friesland Campina som per den 1 september ökar betalningen till sina mjölkleverantörer med 1:75 euro per 100 kg mjölk, vilket blir cirka 20 svenska öre per kg.
Nytt pris till Friesland Campinas leverantörer blir 51 euro per 100 kg mjölk vilket motsvarar cirka 5:79 svenska kronor per kg. Det diffar således 33 öre per kg mellan de båda andelsägda mejerierna, men till det ska ställas att Arla normalt alltid betalar en större efterlikvid samt att de båda mejeriernas a contopriser inte kan jämföras rakt av då det skiljer i olika tillägg och avdrag.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna är stabila.
Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter sin positiva utveckling, men i lite lägre takt.
Industrimarknaderna stiger, drivet av produkter med hög fetthalt, framför allt smör. Ökningen beror på stark efterfrågan, säsongsrelaterad låg mjölkinvägning, samt begränsad tillgång på fett i EU.

Eko,arknaderna är stabila nu efter att fallit under några år.

Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna är stabila. I EU och Storbritannien ökade den komponentjusterade produktionen med 0,1 procent i maj, jämfört med samma månad i fjol. I USA var invägningen i juni svagare än väntat, med en minskning på 1,0 procent. Men fett- och proteinhalten var högre än förra året, så de komponentjusterade siffrorna landade ändå på plus 0,7 procent. På Nya Zeeland minskade produktionen i maj med 2,2 procent.

Ost: En hel del aktivitet på ostmarknaderna, trots den normalt sett lugnare semesterperioden. Stor efterfrågan på mozzarella, som ligger högre i pris än andra ostar just nu.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver har varit relativt stabila de senaste veckorna, med en uppgång vid det senaste auktionstillfället på Global Dairy Trade, GDT. Med undantag för skummjölkspulver från Nya Zeeland, där priserna gick ner lite på grund av stort utbud, har alla mjölkpulverpriser gått upp. Aktivare köpare från Kina och draghjälp från de höga mjölk- och smörpriserna i Europa ligger bakom.

Smör: Fettmarknaden fortsätter uppåt, med smörpriser som ökat med 7 procent sedan juli. Även priset på grädde är stabilt på en hög nivå och en stadig efterfrågan. Priserna i Europa är högre än i USA och Oceanien.

Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

Relaterade artiklar