Nästa år försvinner stödrätterna
Till och med innevarande år krävs det att lantbrukare innehar så kallade stödrätter för att kunna söka arealstöd för sitt lantbruk i sin SAM-ansökan. Dessa stödrätter kan man köpa eller hyra och detta sker ofta i samband med arealöverlåtelser vid köp eller arrende.
Men den som köper eller arrenderar ny mark till 2022 bör inte betala för mycket för stödrätterna då de blir värdelösa redan nästa år.
– Våran strategiska plan, där förslaget om att stödrätter ska tas bort, har beslutats av regeringen och nu inväntar vi även att EU-kommissionen godkänner detta, säger Karl Svensson, stödhandläggare på Jordbruksverket.
I Finland har myndigheterna fattat samma beslut och tanken är att systemet med de arealbaserade stöd som helfinansieras av EU nu kommer att bli avsevärt enklare att administrera såväl ur lantbrukarnas som ur myndighetens synvinkel efter att stödrättssystemet avvecklas.
Varje land i EU ska ta fram en så kallad strategisk plan som beskriver landets jordbrukspolitik 2023–2027, till exempel vilka mål vi ska uppnå och vad du kan få stöd och ersättning för.
Den 16 december 2021 fattade regeringen beslut om ett förslag till den svenska strategiska planen. Förslaget är överlämnat till EU‑kommissionen som ska granska planen under 2022. Sverige och EU-kommissionen kommer att förhandla om innehållet i planen under den här tiden. Det kan alltså bli ändringar i stöden och ersättningarna innan kommissionen slutligen godkänner planen.