Nu faller mjölkpriset i Sverige
A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får utbetalt under året. Det kommuniceras varje månad.
Arlas a contopris för konventionell och ekologisk mjölk sänks med 1 eurocent i september 2021. Det innebär en sänkning med 10,4 svenska öre för konventionell mjölk och 10,4 öre för ekomjölk.
Arlas a contopris för konventionell mjölk är därmed 371 öre/kg.
Arlas a contopris för ekologisk mjölk är därmed 448,1 öre/kg.
Kommentar:
Effekterna av fortsatt inflation och allmänt ökad prisnivå påverkar Arlas kostnader och leder till denna justering av mjölkpriset. Samtidigt är industrimarknaderna i stort sett stabila.
Mjölkproduktionen i Europa är fortfarande mycket begränsad, och juni kommer troligen att avslutas med en liten tillväxt, medan siffrorna för juli tyder på en svag minskning.
Marknadsöversikt
Mjölkinvägning: Mjölkproduktionen är fortfarande begränsad i EU och i Storbritannien. För juni blir det troligen en liten ökning, på 0,5 procent. Siffrorna för juli tyder på en svag minskning.
Irland och Italien visar fortfarande tillväxt, till skillnad mot Centraleuropa och norra Europa.
På södra halvklotet är det lågsäsong och tillväxten har varit begränsad. Nya Zeeland ökade med 1,7 procent i juni, och Australien med 2,6 procent i maj. I USA är produktionen fortsatt hög, trots dåligt väder i Kalifornien och höga foderpriser. I juni ökade invägningen med 2,9 procent.
Ost: Mozzarella och hårdost låg stabilt inför semestermånaderna juni/juli, med en viss försvagning och begränsad efterfrågan (priserna var stabila tack vare balans mellan tillgång och efterfrågan).
Mjölkpulver: För närvarande ses två olika trender. Helmjölkspulver försvagas, då köpintresset i Kina minskar (till följd av utmaningar med Covid-19 och god lagernivå), och den kommande högsäsongen i Nya Zeeland och Sydamerika minskar köpintresset. För skummjölkspulver är situationen mer positiv, med ökande europeiska priser på skummjölkskoncentrat i slutet av juli. De stora producenterna av skummjölkspulver, USA och Europa, är på väg in i lågsäsong och tillsammans med den tröga invägningen i Europa gör det att tillgången minskar.
Smör: De europeiska smörpriserna minskade något i juli, till följd av minskad efterfrågan och god tillgång på grädde. Priserna på grädde började gå upp i slutet av juli, eftersom mjölkproduktionen i Tyskland minskade. Generellt är efterfrågan på smör i Europa fortsatt låg, trots att efterfrågan från Foodservice har ökat något,
Valuta: I slutet av juli var dollarn oförändrad gentemot euron, då Europeiska Centralbanken stöttat tillväxten, plus sämre BNP än väntat för kvartal två i USA och fallande räntor. Tioårsräntan föll 25 punkter under månaden. Pundet stärktes något mot euron under juli, trots fallande statsräntor och svagare ekonomidata. Brittiska PMI, manufacturing Purchasing Managers Index, föll till 60.4 i juli mot 65.6 i maj. Den svenska kronan försvagades något, då handeln var liten under semestertid. Återhämtningen i euroområdet fortsätter att vara stark, med bättre BNP-tillväxt än förväntat i kvartal två, minskande arbetslöshet och PMI på sin högsta nivå sen 21 år.