ANNONS

Ökad brist på svenska animalier – Ägg utgör undantaget

Jordbruksverket har sammanställt den svenska försörjningsgraden på kött och ägg fram till halvårsskiftet i år och försörjningsgraden har minskat i Sverige. Undantaget är ägg som fått ett rejält uppsving i produktionen. 

För perioden januari till juni år 2025 har produktionen ökat av griskött och ägg medan den minskat av nötkött samt får- och lammkött. Produktionen av ägg har ökat med nästan 25 procent, vilket till viss del är ett återställande efter salmonellautbrottet åren 2023 till 2024 men även beror på investeringar i produktionskapacitet och ökad efterfrågan på svenska ägg.
Men konsumtionen av griskött har ökat mer än produktionen vilket syns på importen.
Importen har ökat av griskött, nötkött samt får- och lammkött medan den minskat av ägg och matfågel.
Försörjningsgraden har mestadels backat, undantaget ägg där den stärkts kraftigthon

Relaterade artiklar