Ökad motoreffekt och minskad utsläpp, ingen ökad bränsleförbrukning
Vägen stiger 8 procent och det är 60 ton timmer där bak. Jag trampar gasen i botten så att motor och transmission fattar att jag vill hålla maximal fart i uppförsbacken. Den nya motorn i Volvo FH16 700 maler på bra.
Den nya motorn heter MD16 EU5 och ger hela 515 kW (700 hk). Det är en rak sexa på 16 liter och med en sådan under hytten har man världens starkaste lastbil.
Boggi fick tillfälle att provköra bjässen i några olika varianter med sextio ton last där bak.
Redan år 2006 testade Boggi FH16 660 när den modellen var ny. FH16 700 är samma lastbil fast med ny motor som uppfyller avgaskrav steg V och som har 40 hästar mer och större vridmoment. För att kunna uttala sig om skillnaden måste vi köra en lång sträcka med båda lastbilarna om vartannat. Den möjligheten har vi inte. Att skriva att nya FH16 700 är si eller så mycket starkare än 660 hade därmed varit fel.
Men det vi kan konstatera efter provkörningen är att Volvo har konstruerat en mycket kraftfull motor i MD16 EU5 och att Volvo FH16 700 är ett riktigt kraftpaket att köra.
Lastbilen finns bara med i-shift lådan, det vill säga en manuell växellåda med tolv växlar, men som körs som en automatare. Till höger om förarstolen har man en kort spak med fram, neutral och back.
Vi lägger i fram, släpper handsbromsen, kort spak i instrumentpanelen, och trampar på gaspedalen. Bilen sätts i rörelse. Det går mjukt och fint och det är tyst och behagligt.
När vi kommer till den första uppförsbacken trampar vi gasen i botten så att elektroniken, som styr motor och transmission, ska fatta att vi vill hålla maximal fart i backen. Bilen håller farten utan att sakta in.
Det visar sig att den klarar att hålla sig strax under 50 km/h även i riktigt långa branta uppförsbackar med den här lasten. I-shiften ligger då på växel 7 eller 8.
MD16 EU5 är samma motor i grunden som förr men den har nya kolvar. Man har även ändrat lite vad gäller mjukvaran till den elektroniska bränsleinsprutningen.
För att kunna uppfylla avgaskrav steg V finns det numera sex katalysatorer i stället för fyra och kompressionen är sänkt något. På så vis är förbränningstemperaturen inte högre nu än tidigare och likaså har bränsleförbrukningen inte ökat, trotts större effekt och minskat utsläpp av partiklar och kolväten. Tekniken för att klara avgaskraven heter SCR och innebär precis som på övriga Volvolastbilar att man tillför en urealösning som heter Ad Blue och som fylls på i en tank bredvid den vanliga dieseltanken.
Volvo FH16 700 är tänkt till de kunder som behöver stor kraft. De 60 tonnen Boggi testade att dra efter lastbilen är nämligen inte nog för alla åkerier.
I effektklassen över 580 hästkrafter har Volvo fördubblat sin försäljning och nått en marknadsandel på 44 procent på tre år. Det innebär att Volvo producerar cirka 800 lastbilar per år i denna storleksklass.
Det finns kunder som har behov av dragare för upp mot 200 tons last. Det handlar om att flytta stora anläggningsmaskiner, transportera byggkomponenter samt vindkraftverk. Många kunder finns därmed i Danmark.
En annan viktig marknad för Volvo FH16 700, är enligt försäljningschef Joakim Nilsson, Australien. Där kör man med så kallade road-train. Långa lastbilar som får lasta upp till 160 ton.
Han berättar att ur en miljöaspekt är det en fördel med långa tunga lastbilar eftersom dessa förbrukar mindre bränsle och släpper ut mindre avgaser per mängd fraktat material.
När man kör Volvo FH16 700 är det just det stora vridmomentet som imponerar. Motorn har en bra respons även när man först släpper ner den på ett lågt varvtal och sen vill öka. Maxeffekten ligger från 1 550–1 800 rpm och max vridmoment i intervallet 1 000–1 555 rpm.
Andra små förändringar på motorn är ny motorolja för lägre bränsleförbrukning och längre bytesintervall. Det finns en termostat till motoroljan, även det för att sänka bränsleförbrukning. En finess när man står stilla är att bränsleinsprutningen är förändrad. Injektorerna ger en förinpuls av bränsle vilket har sänkt motorljudet vid tomgång.
Att Volvo skulle ge sig på ännu större lastbilar, konstruerade för att dra upp mot 250 ton, avfärdar Joakim Nilsson.
– Det finns inga sådana planer i dagsläget. Att köra med laster över 200 ton innebär mycket mer krångel med myndigheter och det finns inte många åkerier som utför sådana jobb, säger han.