ANNONS

Rimligt med dyrare mat enligt konsumetnerna

Den senaste tidens ökade kostnader för el, diesel och konstgödsel har skapat en svår situation för många lantbrukare. Nu visar en färsk rapport som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank att en överväldigande majoritet av svenskarna tycker det är rimligt att matpriserna stiger när lantbrukarnas kostnader ökar. Samtidigt har viljan att handla svenskproducerad mat stått sig relativt stabilt.

– Det är en stark bekräftelse på att svenskarna tycker det är rimligt att betala mer för en produkt med hög kvalitet från Sverige, om det ökade priset i butiken ger mer pengar till lantbrukaren, säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank.

Trots att priserna på el, diesel, livsmedel och mycket annat i samhället ökat kraftigt de senaste månaderna, visar det sig att viljan att handla svenskproducerad mat har stått sig relativt stabilt. Majoriteten (58 %) av svenskarna säger sig vara beredda att betala mer för livsmedel som är producerade i Sverige, vilket är på samma nivå som i augusti.

Vad som är än mer slående är att en överväldigande majoritet (nära 9 av 10 svenskar) svarar att de tycker att det är rimligt att livsmedelspriserna stiger då lantbrukarnas kostnader ökar. Det här visar en färsk enkät bland över 1 000 svenskar, som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank.

– Det är glädjande att det verkar finnas en utbredd förståelse för att svenska lantbrukare behöver få betalt för sina produkter. Det visar hur viktigt många tycker att det är med svenskproducerade livsmedel, grön företagsamhet och levande landsbygder. Det finns en stark tilltro till svenska livsmedel och en kvalitet i det svenskproducerade som kan få kosta. Sedan gäller det också att lantbrukaren får del av de höjda priserna genom att få mer betalt för sina produkter, säger Per Lindblad.

Köpfrekvensen av svenskproducerade livsmedel verkar däremot ha minskat, även om den fortfarande är på en relativt hög nivå. Motsvarande sju av tio (70 %) av svenskarna svarade i februari att de oftast försöker handla svenskproducerad mat, att jämföra med närmare åtta av tio (77 %) i augusti.

Så svarade svenskarna – sammanfattning av resultatet:

Köpfrekvensen av svenskproducerad mat har minskat något

Sedan augusti 2021 har andelen som oftast försöker handla svenskproducerad mat minskat signifikant (7 %-enheter), samtidigt som andelen som handlar ibland har ökat.
7 av 10 (70 %) försöker oftast handla svenskproducerad mat; 8 % uppger att de enbart handlar svenskproducerad mat.
Majoriteten fortfarande beredd att betala mer

Majoriteten (58 %) är beredd att betala mer för livsmedel som är producerade i Sverige, medan 3 av 10 (28 %) inte är det. Inga signifikanta förändringar i frågan sedan augusti 2021.
Bred förståelse för höjda livsmedelspriser

Nära 9 av 10 (88 %) tycker det är rimligt (ganska eller mycket rimligt) att livsmedelspriserna stiger när lantbrukarnas kostnader ökar.
4 av 10 (44 %) anser att det är mycket rimligt att livsmedelspriserna ökar då lantbrukarnas kostnader ökar.

Relaterade artiklar