ANNONS

Rymlig, bekväm och snål

Audi har lanserat en ny mellanklass SUV som blir lillebror till jätten Q7. Den är mindre på alla fronter men ger ett rejält intryck ändå.
Q5 är Audis senaste tillskott i familjen. Trots att den är mindre än Q7:an så känns den stor och rejäl att köra runt i. Den enorma fronten är kvar som ger bilen en extra dimension. Köregenskaper påminner en hel del om storebror men givetvis är bilen lite smidigare på trånga ytor. Audi Q5 är byggd på samma bottenplatta som A4. Audis egen fyrhjulsdrift, som de kallar quattro, är standard på Q5 precis som på Q7, vilket ger bra stabilitet och vägegenskaper. Fjädrarna är mjuka och följsamma och oberoende av underlag så känns körningen komfortabel. Den sexväxlade manuella lådan är välsynkad och dieselmotorn på två liter med 170 hästkrafter spinner fint. Motorn är väldigt seg och hastigheter ner mot 50 kilometer i timmen på sexans växel är inga problem. Accelerationer och omkörningar fungerar också smidigt med detta motoralternativ. Vill man ha ytterligare kraft så kan man välja ett större dieselalternativ på 3,0 liter och en V6 motor som levererar 240 hästar. Det finns även två bensinalternativ på 211 och 270 hästkrafter att tillgå om man önskar det. Med Q5:an har Audi helt klart satsat mer på terrängegenskaper än tidigare. Den har en markfrigång på 200 millimeter och klarar ett vadningsdjup på hela 500 millimeter om nu någon skulle vilja bada med den.
Lastutrymmet är inte så stort på Q5:an men rymmer ändå 540 liter enligt Audi och om man fäller sätena får man plats med drygt 1000 liter till. Det finns två skenor i golvet på lastutrymmet som man kan fästa en tvärregel i. Det är praktiskt för då står matkassen fortfarande upp när man kommer hem från affären. Har man större föremål så finns det även ett lastnät som man fäster i samma skenor. Bilens reservhjul är inte uppumpat för att spara plats. Kompressorn sitter i vänster fack tillsammans med ett tätningsmedel som man kan använda vid punktering, förutsatt att skadan på däcket är liten. Vid rejäla hål eller revor så måste däcket bytas och då måste man alltså först pumpa upp det. Om man lyfter på nästa lucka under reservhjulet så hittar man batteriet, lättåtkomligt om man skulle behöva starthjälp. På varje sida i lastutrymmet sitter handtag för att fälla baksätet. Det är bra och innebär att man slipper springa fram för att fälla sätet om man ska lasta något långt.
Q5:an är stilren både invändigt och utvändigt. Fin symmetri utvändigt med fräck design på lamporna ger ett häftigt intryck. Invändigt är instrumentpanelen klädd med borstade aluminium lister och skinnklädsel som matchar färgmässigt.
Bilen som Conpot provkörde var utrustad med inbyggt navigations system. Ett enkelt och användarvänligt system som både visar med flera bilder och förklarar var man ska svänga.
Innan jag hoppade in i baksätet så tänkte jag mig att det skulle vara ganska trångt men jag blev positivt överraskad. Trots att jag är rätt lång och sitter långt bak med förarstolen så fanns det gott om plats bakom mig.
Audis nya Q5:a känns verkligen rymlig för sin storlek.

Plus:
Praktisk mugghållare i mittarmstödet bak
Högt andrahands värde
Vettig bränsleförbrukning

Minus:
Priset
Uppblåsbart reservhjul
Litet lastutrymme

Fakta:
Audi Q5 2,0 TDI
Motor: Två liters turbodiesel med laddluftskylare, partikelfilter och avgasåterföring
Max effekt: 125 kW (170 hk) vid 4 200 rpm
Max vridmoment: 350 Nm vid 1 750-2 500 rpm
Transmission: Sexväxlad manuell låda
Toppfart: 204 km/h
Acceleration: 0–100 km/h på 9,5 sekunder
Förbrukning: 0,67 liter per mil (enl. Audi) på blandad körning
Bränsletank: 75 liter
Yttre vändradie: 5,8 meter
Markfrigång: 200 millimeter
Mått: längd 462,9 cm, bredd 188 cm, höjd 165,3 cm, hjulbas 280,7 cm
Vikt: tjänstevikt: 1895 kilo, totalvikt: 2310 kilo
Pris: 401 760 kronor exklusive moms

Några begagnade exempel med liknande utrustning. Källa www.blocket.se
Priserna är exkl. moms.

Modell             Årsmodell     Mil     Pris (kr)
Audi Q5 2,0 Tdi manuell    2009        500    399 200
Audi Q5 2,0 TFSI Tiptronic    2009        900    404 000

Diesel eller bensinmotor? Motorerna som har jämförts är 2,0 TDI mot 2,0 TSFI.
Förbrukning är på blandad körning
Diesel: 0.67 l/mil
Bensin: 0,83 l/mil
Skatt diesel: 4678 kronor på 2,0 TDI
Skatt bensin: 1740 kronor på 2,0 TSFI
Priser från www.bensinpriser.se den 12 februari var:
Bensin 11,24 kr/liter ger en kostnad på 9.33 kr per mil
Diesel 10,94 kr/liter ger en kostnad på 7.33 kr per mil.
Räknar man sedan baklänges på skatteskillnaden så måste man köra över 1470 mil för att tjäna på ett dieselalternativ med nuvarande priser.

Lillebror Q5 lanserades under slutet av 2008 och ger Audi en SUV även i mellanklass registret. Den är smidig och relativt bränslesnål för sin storlek.

Lillebror Q5 lanserades under slutet av 2008 och ger Audi en SUV även i mellanklass registret. Den är smidig och relativt bränslesnål för sin storlek.

Via alla knapparna framför växelspaken manövreras bland annat GPS, radio och telefon. Information om dessa kommer då upp i skärmen mitt i panelen.

Via alla knapparna framför växelspaken manövreras bland annat GPS, radio och telefon. Information om dessa kommer då upp i skärmen mitt i panelen.

I mittarmstödet i baksätet sitter två praktiska mugghållare som man enkelt fäller ut med ett litet tryck.

I mittarmstödet i baksätet sitter två praktiska mugghållare som man enkelt fäller ut med ett litet tryck.

Skenorna möjliggör en enkelt och snabb säkring av lasten.

Skenorna möjliggör en enkelt och snabb säkring av lasten.

Relaterade artiklar