Nya satsningar för ökad matproduktion
Den svenska matproduktionen ska öka. Därför ger regeringen Tillväxtverket och Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans ta fram förslag på ytterligare satsningar som kan leda till att livsmedelsstrategins övergripande mål om ökad matproduktion uppnås.
20 juni 2017 antog riksdagen Sveriges första nationella livsmedelsstrategi. Strategins övergripande mål är att öka livsmedelsproduktionen, skapa långsiktiga förutsättningar för hela livsmedelskedjan samt stärka konkurrenskraften. För att göra verkstad av strategin har regeringen tidigare fattat beslut om ett 40-tal satsningar som sträcker sig till 2019-2020. Nu är det dags för nästa steg.
Regeringen ger Tillväxtverket och Jordbruksverket i uppdrag att ta fram förslag på konkreta satsningar för det fortsatta arbetet med livsmedelsstrategins långsiktiga arbete. Förslagen ska sedan utgöra ett underlag till en framtida handlingsplan
– Svensk matproduktion är i världsklass, den producerar hälsosamma och hållbara produkter. Hösten 2014 upplevde, enligt LRF konsults lantbruksbarometer, 19 procent av svenska lantbrukare lönsamhet. Våren 2018 låg den siffran på 52 procent. Det är goda nyheter och visar att vi är på rätt väg. Det här är en positiv trend som vi ska bygga vidare på, och det gör vi i och med detta uppdrag, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Myndigheterna ska göra en inledande behovsanalys, utifrån de mål och de bedömningar som regeringen gör i propositionen ”En livsmedelsstrategi för Sverige” och sedan föreslå konkreta satsningar som ska mynna ut i en handlingsplan. Arbetet ska genomföras i nära samarbete med Livsmedelsverket och Sveriges lantbruksuniversitet, samt Formas, Vinnova och andra berörda myndigheter. Dessutom ska arbetet ske i dialog med näringsliv och andra aktörer i livsmedelskedjan.
Tillväxtverket och Jordbruksverket får tillsammans 1 miljon kronor 2018 och en miljon kronor 2019 för utföra uppdraget.
Tillväxtverket ansvarar för att samordna rapporteringen och en första gemensam delrapport ska lämnas senast den 27 mars 2019. En slutredovisning senast den 19 juni 2019.