ANNONS

Skonsam mot skog och mark

Vimek 606TT BioClip är en liten smidig skotare som inte gör någon skada i skog och mark, men som givetvis har sina begränsningar både vad gäller kapacitet och komfort.

Maskinens största fördel är även dess största nackdel, nämligen storleken. De kompakta måtten och den låga vikten innebär att den tar sig fram i skogen utan att göra djupa spår eller kräver stor plats mellan träden men samtidigt blir givetvis kapaciteten liten. Det gäller att den här maskinen används på rätt jobb annars blir det kostsamt.
Med den klippande gripen som sitter på Vimek 606TT BioCombi kan man klippa trädstammar upp till 16 centimeters diameter i lagom längder och därefter lasta upp på skotaren.
Maskinen har fyra bankar som kan regleras hydrauliskt. Man kan således klämma åt materialet man lastat så det inte riskerar att glida av när man kör. Det är bra eftersom energived ofta är långa grenar som släpar på marken bakom skotaren när man kör mot upplägget. Det går även att förlänga bankarna så man får större volym på lastytrymmet.
Ska det vara någon vits med det gäller det att grenaran är ganska smala för att kranen ska orka lyfta.
Aggregatet som heter Vimek 160 klarar nämligen lite grövre stammar än de 16 centimeter som anges i broschyren.
Vi klipper en björkstam som är över 20 centimeter i diameter. Vi får klämma åt den ett par gånger innan den går av. När vi ska dra upp den på skotaren känner vi att kranen når sin begränsning. Som tur är har vi inget annat material på maskinen så vi kan dra den bakifrån in på flaket och mot grinden. Hade det redan varit en meter på lastutrymmet hade den fått ligga och vänta till nästa gång.
Den Vimek 606TT BioCombi ATL testar är nästan ny och går i en skog strax utanför Växjö. Det är den andra miniskotaren vi kör och därför är vårt förra test av Terri ATD lite som en referens. Det är ingen fördel för Vimek vad gäller förarkomforten. Vimek 606TT har visserligen eljoystick men i stället för att placera dem i armstöden sitter de på en ramkonstruktion. Det innebär att man kan skjuta dem mot sig och från sig, vilket är bra, men spakar i armstöden är bättre.
Transmissionen är en annan sak som är sämre på Vimek. Två korta växelspakar mitt på golvet för att välja mellan tre grupper och fyra huvudväxlar hör inte till moderna lösningar. Givetvis ligger besparingen på tillverkningskostnad och bränsleförbrukning eftersom pump och motor till den hydrostatiska framdriften kan vara mindre flexibel eftersom man väljer farten med mekaniska växlar.
Ljudnivån är en annan detalj som inte är så bra på Vimek 606TT. Maskinen saknar handgas och den trecylindriga motorn drar på till nominellt varvtal så fort man vrider om nyckeln. Normalt arbetsvarv ligger över 3 000 rpm och vi mäter upp 88 dBA i hytten. Man måste alltså ha hörselskydd för att köra maskinen.
Servicemässigt är Vimek 606TT bra. Hela motorhuven fälls framåt i ett stycke och det är därmed lätt att komma åt alla detaljer. Hydraulslangarna är tydligt uppmärkta med olika färger vid ventilpaketet och ute på kranen. Det är bra när man ska felsöka efter läckande slangar.
Eftersom Vimek 606TT BioCombi skifta mellan energiaggregat och vanlig skotargrip är det även viktigt att hydraulik och el är tydligt märkt ute vid kranspetsen.

Vimek 606TT BioCombi årsmodell 2008
Motor: Trecylindrig Kubota på 0,9 liter och 18 kW (25 hk) effekt vid 3 600 rpm.
Transmission:    12 mekaniska växlar och hydrostat.
Däck:    405/70-24 fram och 400/60-15.5 bak
Bränsletank:    20 liter
Lyftkapacitet på 4 m:    440 kg
Räckvidd:     5,2 m
Lastkapacitet:    3 000 kg
Max hydraulflöde:    35 l/min
Max hydraultryck:    200 bar
Markfrigång:    40 cm
Vikt:    3 280 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 100 timmar (3,7 liter), Transmissionsoljebyte 500 timmar (22 liter), Hydrauloljebyte 250 timmar (35 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Vindruta:    2 00
Oljefilter motor:    200
Luftfilter:    352
Hydrauloljefilter:    191
Hydraulpump:    8 495
Hyttfläkt:    3 670

Verkmästaren: Välbeprövad teknik
Ulf Johansson, verkmästare på Vimek, berättar att Vimek 606TT BioCombi bygger på samma grundkoncept som den vanliga skotaren Vimek 606TT och att det därmed är beprövad teknik.
Han kan inte ange någras direkt svaga punkter eller något speciellt att kontrollera inför eventuellt köp av begagnad maskin.
– Som vanligt måste man kolla upp så all service är gjort på ett riktigt sätt, att det inte är några oljeläckage, att motor och transmission fungerar som det ska. Man bör även kontrollera hydrauliken och se efter så det inte är några sprickor i kranen, säger han.
Han berättar att modellen Bioklipp är tänkt för entreprenörer och att den har större hydraulpump och längre kran än grundmodellen.

Ägaren: Smidig och enkel
Lars Strömgren köpte sin Vimek 606TT BioCombi vid årsskiftet 2008/2009 och är så här långt nöjd med maskinen. Han använder den för att gallra ut energived vilket innebär att han klipper stammar och lastar på skotaren i ett och samma moment.
– Den har ju inte så stor kapacitet men den är skonsam mot skog och underlag och passar bra till den här typen av arbete, säger han.
Han anser att maskinen är enkel i sin konstruktion och att man kommer långt med enbart en svets och en skiftnyckel när något går sönder.
Det enda han har att anmärka på är instruktionsboken som han anser är dålig och saknar viktiga uppgifter.
– Jag tycker även att det skulle finnas en verktygslåda som original på maskinen. Nu ligger det en massa verktyg på hyttgolvet, konstaterar Lars Strömgren.
Bränsleförbrukningen uppskattar Lars Strömgren till 1,5 liter per timme och vid längre transporter 2 liter per timme.

Vimek 606TT BioCombi fungerar bra som här med hydrauliska klämbankar och klippande aggregat för skörd och samtidigt lastning av energived, men som vanlig skotare är kapaciteten liten.

Hytten är enkel och ljudnivån hög. Givetvis är utrymmet för föraren ganska begränsat eftersom maskinens mått ska hållas nere.

Hytten är enkel och ljudnivån hög. Givetvis är utrymmet för föraren ganska begränsat eftersom maskinens mått ska hållas nere.

Det är Vimeks eget aggregat som klipper energived upp till 200 mm diameter samt lastar på skotaren.

Relaterade artiklar