ANNONS

Helt om på Kongskilde

Den danska lantbruksmaskintillverkaren Kongskilde verkar ha stora bekymmer. Nu aviserar man att fabriken i danska Sønderborg ska stängas och att produktionen av vallmaskiner och mixervagnar ska flyttas till Kongskildes fabrik i Polen.
Anläggningen i Sønderborg övertog Kongskidle när man köpte danska JF/Stoll för några år sedan och efter det har hela fabriken bygts om samtidigt som man uppfört ett nytt centrallager för reservdelar strax intill.
Vi på NilehnTeknik var på besök på anläggningen i Sønderborg så sent som i april i år för att se den nya fabriken med reservdelslager. Se artikel från det besöket här nedan.
Vi har sökt Kongskilde för en kommentar samt om reservdelslagret ska finnas kvar i Sønderborg och återkommer med mer information så fort vi vet mer.
Kongskilde har haft dålig lönsamhet i stort sett vartenda år de senaste 15 åren, även 2011 till 2013 när i stort sett alla i lantbruksmaskinbranschen gjorde rekordresultat. Nu senast blev förlusten 90 miljoner danska kronor och företaget är till salu.
IMG_4940

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På rätt väg efter stora förluster

Även om det blev en förlust år 2014 kommer den danska maskintillverkaren Kongskilde redovisa vinst igen. Man har nu genomfört en stor mängd åtgärder i form av nya fabriker och modernt reservdelslager.

SÖNDERBORG NILEHN TEKNIK

Kongskilde är till salu. Det förkunnade ägaren DLG på sin årsstämma i våras och anledningen är naturligtvis de förluster som den danska maskintillverkaren åsamkat den danska ekonomiska föreningen.
Men man har ingen brådska med att sälja och under tiden fortsätter arbetet med att få verksamheten på rätt spår.
Enligt Ole Gade, vd på Kongskilde har man gjort stora förändringar inom företaget. Det som kostat mycket pengar de senaste åren är stora strukturförändringar där man stängt vissa produktionsanläggningar och byggt ut andra. Man har redan tidigare stängt fabriker i Finland och Italien och kommer att stänga den egna försäljningsavdelningen i Spanien. Förlusten för år 2014 blev hela 90 miljoner danska kronor, så stor att hela DLG tvingades redovisa ett negativt resultat. Men nu ska den danska lantbruksmaskintillverkaren presentera ett bättre resultat.
– Vi har gjort många förändringar som ska medföra att Kongskilde kommer på rätt väg och säkrar dess framtid.
Svenska Överum ingår sedan många år i Kongskilde och den anläggningen har alltid redovisat vinst. Där har man investerat i en ny robothärdningsanläggning. Det finns även en fabrik i Polen som går bra och i år byggs den ut så att fler harvpinnar ska kunna tillverkas där.
I Danmark finns två fabriker, en i Sorö där även huvudkontoret ligger och en i Sönderborg. Den senare tillhörde tidigare JF-Stoll, men sedan Kongskilde köpt den heter alla maskiner som lämnar den anläggningen också Kongskilde.
I USA har koncernen en fabrik där stora breda harvar tillverkas och i Tyskland finns en slutmonteringsfabrik.
En stor satsning nu är att sälja mixervagnar i USA och Kanada.
De första vagnarna har nått USA och fått ett bra mottagande där.
– Intresset är stort för våra exklusiva mixervagnar och vi har börjat med att visa upp dem hos mjölkproducenter i Illinois, säger Ole Gade.
Att det börjar just i Illinois beror på att Kongskildes amerikanska fabrik ligger där och den blir även bas för import och försäljning av mixervagnar.
Hans Rasmussen, är chef för Kongskilde i Nordamerika och han berättar att det finns 72 000 mjölkproducenter där och att Kongskildes vagn med vertikala skruvar och dator för exakt blandning och utmatning är lite unik på den amerikanska marknaden.
Företaget räknar med att sälja 20 mixervagnar under 2015 och dubbelt så många nästa år.
Kongskildes maskiner för utfordring finns i tre grundmodeller med en, två eller tre vertikala skruvar. Skruvarna finns i två storlekar och därmed blir det en stor mängd varianter för att de ska passa alla kunder.
I Sönderborg tillverkar Kongskilde mixervagnar, slåttermaskiner, hövändare, strängläggare och exakthackar. Man framställer de flesta delar själv och bygger under lågsäsong upp ett lager för ett års maskinproduktion. Endast 30 procent av komponenterna till de maskiner man monterar kommer från underleverantörer och för dessa delar gäller ”just in time”. Därmed behövs endast en liten byggnad för att ta emot gods och i den även en avdelning för att kontrollera kvalitén på detta.
Exempel på delar som kommer från underleverantörer är hjulaxlar och växellådor.
– Vi tar även emot delar från andra Kongskildeavdelningar, exempelvis från fabriken i Polen, säger Otto Colkær, chef på Kongskildes produktion i Sönderborg.
Det är en modern fabrik med laserskärare, automatiska kantpressar, svetsrobotar och ny pulverlackeringsanläggning. Mixervagnar slutmonteras i två linjer medan det finns fyra linjer för vallmaskinerna. Flödet är exakt och följer leanprincipen. Material in i ena änden som skärs, bearbetas och svetsas. Går därefter vidare till lackering tillsammans med inköpta delar från underleverantörer och hamnar sen på rätt plats i hyllor längs monteringslinjerna.
Alla maskiner testas först av de ansvariga på monteringen och därefter av en kontrollavdelning innan de fraktas vidare till kunderna.
Maskiner tillverkas mot kundorder och enligt Otto Colkær har man endast åtta veckors leveranstid på mixervagnar från order tills en kundanpassad maskin står klar för leverans.
Av de maskiner som tillverkas i Sönderborg går 90 procent på export.
Förutom satsningen i USA ökar nu efterfrågan på mixervagnar i Nya Zealand och i Australien.
– Tidigare utfodrade man korna på marken i dessa länder men nu vill man utfodra inne för att minska mängden jord och därmed sporer i fodret.

Relaterade artiklar