ANNONS

Spannmålspriset föll igen

Det blev ännu en vecka med prisfall för spannmål, majs och soja, medan priset på raps steg svagt. Trots en prisdrivande WASDE-rapport som kom på torsdag kväll, blev det totalt för denna veckan minus på både Chicago Board of Trade och Matif i Paris.

Om det beror på att februarirapporten från det amerikanska lantbruksministeriet normalt inte påverkar terminsmarknaden nämnvärt eller att vi får se en viss prisuppgång kommande vecka, återstår att se. Klicka här för att läsa om torsdagens WASDE-rapport.
Prisförändringarna på börsen i Chicago blev för vete minus 0,5 procent, majs minus 3,1 procent och soja minus 0,4 procent.
På Matif i Paris gick vete ner med 1,8 procent, majs gick ner med 1,5 procent medan raps steg i pris med 0,5 procent.

Den kritiska gränsen för vete på Matif är 200 euro per ton, i dag är priset 209:50 euro per ton. Faller vete på Matif under 200 euro per ton säger den tekniska analysen att prisfallet fortsätter länge. De flesta analytiker är dock överens om att spannmålspriserna har nått en ny bottennivå ungefär där vi är i dag. Även om dagens priser är långt under de som gällde år 2022 men samtidigt långt över snittet för de senaste 20 åren, så har många kostnader inom växtodlingen nu stigit så pass mycket att priser under 200 euro per ton inte längre kommer att accepteras. Vid en sådan nivå minskar odlingarna kraftigt i världen och priserna stiger igen.

Även om priset på gödsel fallit tillbaka rejält och till år 2024 ser även priserna på växtskyddsmedel ut att minska med 10-20 procent så har kostnaderna för maskiner och räntor ökat kraftigt och kostnaderna för löner går även de upp år för år.

Den svenska kronan har stärkts lite under veckan och står just nu i 11:28 mot en euro. Det påverkar de svenska priserna negativt.
Dagspriserna för fysisk vara i Sverige är just nu för höstvete 2:42 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 3:20 kronor per kg, fodervete 1:90 kronor per kg, etanolvete 1:90 kronor per kg, råg 2:48 kronor per kg, foderhavre 2:35 kronor per kg, grynhavre 3:32 kronor per kg, foderkorn 1:98 kronor per kg, maltkorn 2:82 kronor per kg, foderärtor 3:- kronor per kg, åkerbönor 3:- kronor per kg, linfrö 5:15 kronor per kg och raps 4:70 kronor per kg.

Relaterade artiklar