ANNONS

Stabil, fri sikt och gräver 2 meter djupt

Breddbart bandställ är A och O på en liten minigrävare. Då kan man både ta sig in där det är smalt och stå stadigt när man gräver.
Goransons SWE16 väger 1 840 kilo och har en motor som ger 10,2 kW (13,9 hk). Det placerar den bland de minsta när det gäller bandgrävare med hytt. Med banden ihopdragna tar den sig fram där det är ner till en meter brett. Att sätta igång och gräva med en så smal maskin är lite svajigt. Men det behöver det inte bli på SWE16. Väl på plats är det bara att trycka ner schaktbladet i marken och lyfta maskinen i andra ändan med hjälp av skopan, trycka på en strömbrytare och därefter, med samma spak som till schaktbladet, bredda banden till 1 310 millimeter.
Nu står Goransons SWE16 stabilt och det är bara att börja gräva. Markfrigången är 15 centimeter. I standardutrustningen ingår tre skopor; gräv- kabel- och bredskopa. Som alternativ kan man köpa maskinen med en hydraulisk planerskopa vilket är en bra investering. Då kan man lämna trädgården i betydligt bättre skick efter sig när man härjat färdigt.
Just det att återställa efter sig är superviktigt när man jobbar i folks trädgårdar, vilket är en vanlig arbetsplats med en bandgrävare på 1,8 ton.
En villaägare som ringer en entreprenör för att få nergrävt ett nytt avlopp, indraget ett bredband eller än värre, nergrävt en slinga till en jordvärmepump, förväntar sig sällan en sådan omvälvning av trädgården som blir fallet.
Bara att få plats med jordmassorna medan man gräver ställer till problem och det gäller att ha en maskin som kan ta sig runt utan att ställa till allt för mycket oreda.
Goransons SWE16 funkar bra till dessa arbeten. Den hydrauliska drivningen till banden har två hastigheter, vilka väljs med en strömbrytare, 2,8 och 5,0 km/h. Det är enkelt att köra den försiktigt över gräset utan att den river upp gräsmattan.
Dagens arbete består i att gräva upp ett gammalt avlopp bestående av cementrör och ersätta med mark PVC. Det är ett avlopp från en källare och arbetsdjupet är drygt 1,8 meter. Testmaskinen har den korta stickan men det är ändå inga problem att gräva. Som alternativ finns en 20 centimeter längre sticka och då blir maximalt grävdjup 2 360 millimeter.
På tomgång är ljudnivån 81 dBA i hytten och på fullgas 84 dBA. Är det uppehållsväder jobbar man gärna med sidodörren och framrutan öppen. Eftersom motorn sitter där bak blir ljudet ungefär det samma då. Vi mäter 86 dBA fem meter från maskinen när den arbetar med fullgas.
Enligt uppgift är fullgas 2 200 rpm. Det finns ingen varvräknare i hytten så jag kan inte se. Maskinen känns lite slö. Gör man mer än en sak samtidigt sackar hydrauliken. Om man som exempel larvar och samtidigt vrider maskinen eller rör bommen så minskar framkörningshastigheten. Några kW till och lite större hydraulflöde hade suttit fint i SWE16.
Men det är också det enda att anmärka på. För att vara en så liten maskin är komforten fin och hytten rymlig. Man sitter bra och säkerhetsbälte är standard.
I golvpedalen till vänster körs slänthydrauliken och i pedalen till höger manövreras bomsvängen.
Reglagen sitter bra och föraren har små korta armstöd för underarmarna.
Grävmaskinen har dubbla arbetslampor både på taket och på bommen.
När man öppnar och stänger framrutan måste man luta sig bakåt ordentligt annars får man rutan i huvudet. Även höger ruta går att öppna.
Serviceåtkomligheten är alltid det som blir en kompromiss på kompaktmaskiner, hydrauloljan finns under förarstolen motorrummet där bak är trång, men de dagliga kontrollpunkterna är lätta att komma åt.

Goransons SWE16.
Motor: Trecylindrig Yanmar på 0,85 liter och 10,2 kW (13,9 hk) effekt vid 2 200 rpm.
Transmission: Hydraulisk
Band: 230 mm
Bränsletank: 23 liter
Skopans brytkapacitet: 44 kN
Max räckvidd: 3 815 mm
Max grävdjup: 2 160 mm
Max hydraulflöde: 2 x 19,8 + 14,1 + 5,9 l/min
Max hydraultryck: 206 bar
Yttre hydraulik fram: 1 dubbelverkande uttag
Vikt: 1 840 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 250 timmar (7,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (2 x 2 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (95 liter)
Pris: 199 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: nej
Säkerhetsbälte: std
Bomdämpning: nej
Hydraulisk planerskopa: 13 000
Längre sticka 20 cm: 1 000

Med bandstället ute och schaktbladet i står SWE16 stabilt.

Den testade maskinen har den korta stickan men vi gräver ändå nästan två meter djupt.

Den öppningsbara rutan är bra och den fria sikten ger föraren bättre känsla vid finlir.

När man klyft maskinen med schaktbladet respektive skopan är det bara att trycka på en strömbrytare och nu regleras i stället bandbredden när man drar i spaken till bladet. Bandbredden kan justeras 98 till 131 cm.

Motorn sitter på tvären längst bak och är lätt att komma åt.

Hydrauloljetanken sitter under förarstolen och man ser siktglaset när man tittar in i hytten. En bra grej är luftutsläppen för värme nere vid golvet.

Askkopp, mugghållare och spaken till schaktbladet till höger. Handgasen och alla strömbrytare sitter alltså i vänster armstöd.

Goranson Sunward SWE16.

Relaterade artiklar