ANNONS

Stabil, stark och med bra sikt

Case CX27B ZTS är en minigrävare på drygt 2,6 ton. Det innebär att den är något robustare än de allra minsta maskinerna på marknaden. Det märks direkt när man använder den. Med schaktbladet nere står den 1,5 meter breda maskinen stabilt och så även när man svänger rund med full skopa.
Vi testar med grävskopa och planerskopa. Det går snabbt att byta redskap tack vare det hydrauliska redskapsfästet som manövrers med en knapp i högerkonsolen. Annan extrautrustning på testmaskinen är rototilt som sköts med pedaler i golvet. Vill man kan man få skrollhjul i joystick i stället. Det hade jag föredragit.
Att gräva med är Case CX27B ZTS helt perfekt. Motorn ger maxeffekt vid 2 200 rpm men vi behöver bara ha drygt halv gas för att få tillräcklig kraft och reaktion i hydrauliken.
Skopan är följsam i sina rörelser och även den ovane kan finlira. Det är bra fär Case CX27B ZTS är en liten servicemaskin som passar för jobb i trädgårdar och invid hus.
Eftersom maskinens bakände aldrig går utanför bandstället i svängen kan man utan risk ställa upp kloss intill en vägg och arbeta.
Hytten har lite rundad form och dörren öppnas utåt bakåt som en skjutdörr. Det innebär att man inte heller behöver någon plats för att öppna. Givetvis går dörren att låsa i öppet läge.
Ljudnivån är okej och det är ingen större skillnad om man har fönster och dörrar öppna eller stängda. Vi mäter 82 dBA med öppen hytt och 81 dBA med stängd.
Alla reglage är bra placerade och så även spaken för schaktbladet. Det är bra eftersom maskinen faktiskt är tillräckligt stor för att föra lite massor framför sig med.
När vi grävt färdigt fyller vi och jämnar utan problem med schaktbladet på Case CX27B ZTS.
Förarstolen kan flyttas framåt/bakåt ensam eller tillsammans med joystiks. Det finns även armstöd på båda sidorna. Man sitter bekvämt och har bra sikt. Fläkten räcker till även om den bara har två hastighetsområden. Framrutan kan öppnas upp i innertaket utan att vara ivägen, varken på sin väg upp eller ner eller när den befinner sig där. Hytten är hög och rymlig.
Servicepunkterna på motorn är bra. Först blir man chockad när man öppnar motorhuven där bak för det ser trångt ut, men sen hittar man allt det viktiga lättillgängligt.
Det finns lås för motorhuv, tanklock, dörr och en lucka på höger sida som döljer hydrauliken. Det är mycket bra att komma åt hela ventilpaketet utan att man behöver fälla hytten.
Själva maskinen är 10 centimeter smalare än bandstället och det finns ingen hydraulisk bandställsmanövrering. Det innebär att man måste ha minst 1,5 meter där man ska fram. I gengälld är maskinen stabil och det är bara att börja gräva så fort man är på plats.
När man förflyttar sig kan man välja mellan två hastigheter med en knapp på höger larvspak. Farten är 2,3 respektive 4,1 km/h.
Testmaskinen har gummilarver vilket passar bäst på en maskin i den här storleken. Stållarver finns dock som tillval.
Maskinens styrka är dess kompakta mått i kombination med dess stabilitet och förhållandevis stora prestanda. Testmaskinen hade standardbom men det finns även en längre. Då ökar maximalt grävdjup och räckvidd med cirka 25 centimeter.

Case CX27B ZTS.
Motor: Trecylindrig Yanmar på 1,3 liter och 15,9 kW (22 hk) effekt vid 2 200 rpm.
Transmission: Hydrostat
Dand: 250 mm
Bränsletank: 28 liter
Max räckvidd: 4 510 mm
Max grävdjup: 2 540 mm
Yttre hydraulik fram: 2 dubbelverkande uttag
Vikt: 2 630 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 250 timmar (5,5 liter), Transmissionsoljebyte 2 000 timmar (2 x 0,35 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (25 liter)
Pris: 348 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Paket med
hydrauliskt fäste, rototilt, djupskopa, kabelskopa och planerskopa 139 000

Case CX27B ZTS är mycket bra att gräva med och har följsam hydraulik och bra sikt.

Hytten är bekväm och ljudnivån okej.

Eftersom bakändan aldrig går utanför banden är det riskfritt att arbeta tätt intill en vägg.

Framrutan öppnas enkelt upp i innertaket. Där är den inte ivägen. Höjden räcker till ändå.

Minimaskiner är normalt si och så att schakta med, men Case CX27B ZTS är helt okej.

Slänthydrauliken sköts med pedaler och till höger i hytten finns en praktisk mugghållare.

Testmaskinen har hydrauliskt redskapslås.

I högerkonsollen finns spak till schaktbladet, handgas och alla knappar och instrument.

Frigångshöjden är endast 16 centimeter. Lägsta punkten är under fästet till schaktbladet.

Hydraulkomponenter och ventilpaket är lättåtkomligt bakom en huv på höger sida.

Motorrummet är trångt men alla viktiga servicepunkter kommer man åt lätt.

Case CX27B ZTS är 1,5 meter bred och 2,5 meter hög.

Relaterade artiklar