ANNONS

Stark att lasta med men slö i transport

New Holland W130B är en effektiv lastare som gör ett bra arbete i grushålan men dock är maskinen lite slö i transport.
När Niléhnteknik kör den testade New Holland W130B från uppställningsplatsen och de fem kilometrarna längs vägen till arbetsplatsen, som är ett grustag, gör den bara 35 km/h enligt hastighetsmätaren. Uppgiften stämmer säkert, vilket är synd. Många hjullastare gör minst 40 km/h och ofta betydligt mer. Eftersom de många gånger körs i transport mellan arbetena är naturligtvis en hög toppfart ett plus. Maskinen är även lite stötig på vägen och vi får hissa upp och ner skopan lite för att finna ett ställe där maskinen går i balans.
För övrigt är komforten bra i hytten och ljudnivån i transport är endast 79 dBA.
Transmissionen har en converter och fyrstegad powershift. Den kan växlas manuellt genom att man vrider på fram-/backspaken eller kan man köra den i automatläge.
När vi kommer fram till grustaget och kör fram mot grushögen som ska lastas väljer vi att begränsa så automatväxlingen bara tillåts vandra mellan första och andra powershiftsteget.
Sikten är bra över skopan. Framrutan är delad i tre delar med silikonlist mellan den raka framrutan och de mindre rutor som sträcker sig åt sidorna.
New Holland W130B är stark och går enkelt in i grushögen och när vi tiltar upp är skopan full. Brytvinkeln är bra och gruset ligger kvar när vi backar. Maskinen är stabil när vi svänger och backar även med upplyft skopa. Hydrauliken är följsam och mjuk.
Motorn ger 121 kW (162 hk) men när varvtalet sjunker till 1 800 rpm ökar effekten till 128 kW (172 hk) vid 1 800 rpm.
Den här New Hollandlastaren är betydligt mindre än den W170B vi testade för ett drygt halvår sedan. Den har dessutom en bra extrautrustning i hytten, nämligen spakstyrning i vänster armstöd. Det är mycket bra vid kontinuerligt lastararbete och innebär att man avlastar föraren rejält. Genom att föraren använder spakar både till häger och vänster i hytten innebär det att man sitter mera rakt i förarstolen och därmed avlastas ryggen. Principen blir den samma som i en skogsmaskin. Även om man kan ställa in ratten på ett bra sätt är det lätt att man sitter lite svagt vriden åt höger när man styr med ratten och sköter lastaren med spakar till höger. Givetvis kan man växla mellan fram och back i vänster armstöd.
Andra fördelar vad gäller hytten är att dörren på vänster sidan kan öppnas rakt bakåt och hållas låst i detta läge. Det innebär att man kan köra med öppen dörr om man vill. Vad gäller hyttventilationen är det vanliga vred för fläkt, värme och kyla men luftutsläppen sitter bra fördelade i hytten.
Servicemässigt är New Holland W130B lite annorlunda än andra hjullastare. Maskinen har fläkten framför motorn och kylarna delvis liggande precis bakom hytten. Man kommer åt dem genom en grillucka bakom hytten.
Den luftfjädrade förarstolen har fast säkerhetsbälte och armstöd på båda sidor. Dessutom finns ett handlovsstöd bakom lastarspakarna.
New Holland W130B har ingen avancerad elektronik utan är enkel att förstå sig på och utnyttja för föraren.
Trappen upp till hytten är relativt brant på New Holland W130B och man behöver gå baklänges när man ska ner till marken.

New Holland W130B
Motor: Sexcylindrig CNH på 6,7 liter och 121 kW (162 hk) effekt vid 2 000 rpm.
Transmission:    Converter och powershift med 4 växlar fram och 3 back
Däck:    20.5R25 runt om
Bränsletank:    246 liter
Tipplast 0°:    9 605 kg
Brytkraft, std skopa:    10 060 kg
Lyfthöjd:     3 500 mm
Max hydraulflöde:    171 l/min
Max hydraultryck:    250 bar
Vändradie:    5,1 m
Vikt:    12 940 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (15 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (19 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (148 liter)
Pris:    1 265 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:    std
Luftfjädrad förarstol:    std
Säkerhetsbälte:    std (rullbälte)
Gaffeldrag bak:    std
Bomdämpning:    std
Stora BM fäste:    std
3:e funktion:    std
4:e funktion:    std
Centralsmörjning:    35 000
Spakstyrning:    50 000
Backkamera:    uppg sakn
Passagerarsäte:    nej

New Holland W130B har stor tipplast och är kraftfull i lastararbete.

New Holland W130B går bara i 35 km/h och är lite stötig på vägen.

På New Holland W130B finns det bara bromspedal till vänster fot.

Det finns trappa även på höger sida, men ingen dörr. Här sitter luftfiltret till hyttventilationen och längst ner en verktygslåda.

På höger sida sitter bland annat luftfiltret till hyttventilationen.

Man kan välja på vanlig parallellföring med tilkolvarna på sidorna som här eller Z-länk med centrummonterad tiltkolv vad gäller lastaren. Z-länk är cirka 10 000 kronor dyrare.

Bak finns gaffeldrag för tillkoppling. Lägsta punkten är under midjan.

Bak finns gaffeldrag för tillkoppling. Lägsta punkten är under midjan.

Alla strömbrytare är samlade i en panel till höger. Längst fram sitter fyra spakar eftersom maskinen har 3:e och 4:e funktion till hydrauliken.

Relaterade artiklar