ANNONS

Stark och kompakt

Weidemann 4270CX100T är en smidig maskin som fungerar bra på lantbruk där man behöver komma fram i trånga utrymmen men ändå önskar rejält med kapacitet.

Maskinen som NilehnTeknik provkör är lättkörd och smidig men ändå kraftfull för att lyfta både tungt och högt. Med teleskoparmen når man långt fram och högt upp.
Med en riklig utrustningsnivå redan i standardutförande är Weidemann 4270CX100T användbar till många arbeten. Naturligtvis kan den användas för normalt lastararbete och med en lyftkraft på nästan 2 ton klarar man det mesta på ett lantbruk. Att ha teleskoparm på en mindre maskin som denna har den fördelen att man kan tippa av last i en hög vagn. Teleskoparmen är även bra för att nå långt fram och innebär att man kan placera gods in i trånga utrymmen.
Hela maskinen har även den fördelen att komma fram där det är begränsat med plats. Med en bredd på endast 1,9 meter och 3,9 meters yttre vändradie är 4270:n smidig.
Det är en lättkörd och effektiv maskin. Fram, neutral och back manövreras med en knapp uppe på joysticken. Den hydrostatiska transmissionen körs därefter med högerpedalen och är helt steglös från 0 till 30 km/h. Detta är en förhållandevis hög framkörningshastighet för en maskin i den här storleken. Det innebär att man mycket väl kan förflytta sig mellan lite olika arbeten, även vid längre avstånd och med dragkopplingen där bak kan man ha en vagn med sig.
För den som kört mycket lastmaskin tar det en liten stund innan man vant sig vid att fram/back är i joystick. Ett antal gånger slår man av misstag till blinkern istället. Men joysticken är bra och hydrauliken har proportionalstyrning vilket innebär att man kan köra flera funktioner samtidigt och flödet är det inget fel på. Med knappar sköter man tredjefunktionen och redskapslåset medan teleskoparm och fram/back är strömbrytare för tummen uppe på joysticken.
Bra hydraulik är en fördel då Weidemann 4270CX100T kan utnyttjas som redskapsbärare. Med ett dubbelverkande hydrauluttag fram samt trycklös retur och eluttag kan man ha många olika typer av redskap såsom snöplog, sopvals, häcksax eller släntklippare, bara för att nämna några.
Eventuell vagn bakom maskinen kan tippas med hjälp av ett enkelverkande uttag.
Lastaren har Euro- eller stora BM-fäste vilket innebär att man kan ha samma redskap som till en vanlig frontlastare eller lastmaskin.
Hytten är väl genomtänkt och bekväm. Föraren har bra sikt åt alla håll, även uppåt och det är lätt att ta sig i och ur hytten. Det finns en dörr på höger sida. Hela dörren kan öppnas och låsas rakt bakåt mot hytten.  Hyttventilationen består av en trestegsfläkt samt luftkonditionering och luftutsläppen sitter bra placerade så man kan få luftströmmar mot golv, förare och rutor.
Man sitter bekvämt i det luftfjädrade sätet och avståndet upp till taket är väl tilltaget.
Motorhuven låses upp inifrån hytten och huven tippas enkelt bakåt och frilägger hela motorn så det är lätt att komma åt kylare, batteri, oljesticka och alla filter.
Vi provkör Weidemann 4270CX100T i normalt lastnings- och planeringsarbete. Det är matjord som ska flyttas, läggas ut och jämnas. Maskinen är stabil även när vi svänger med full skopa och hydrauliken har snabb respons. Sikten är bra och planeringsarbetet blir fint utfört. Den smala maskinen kommer fram mellan byggnader och andra hinder.
Man kan växla mellan hög och låg växel med en knapp i joystick, men lågläget är inte tänkt som en starkare växel vid lastningsarbete, för det är avståndet mellan hög och låg för stort. Låg är tänkt när man använder maskinen som redskapsbärare och kör med konstant hydraulflöde. Då kan man krypa fram med en sopvals och samtidigt ha stort motorvarvtal och hydraulflöde.
Den maskin NilehnTeknik provkör är rikligt utrustad. Om man väljer bort centralsmörjningen blir den 26 878 kronor billigare i inköp. Andra finesser som man kan välja bort är dragkopplingen, 6 764 kronor, krypkörningsreglaget, 2 759 kronor och lite andra småsaker. I sitt enklaste utförande får man därmed en Weidemann 4270CX100T för runt 725 000 kronor.

Den yttre vändradien är endast 3,9 meter och lyftkapaciteten 1,94 ton. Med teleskoparmen fullt utdragen når man 4,7 meter med plan skopa.

Weidemann 4270 är en smidig maskin med endast 1,9 meters bredd. Därmed kommer man åt att arbeta även där det är smalt.

Det finns dörr även på höger sida.

Man kan välja mellan olika redskapsfästen till Weidemann 4270. Fram finns dubbel- och enkelverkande hydrauluttag med retur samt eluttag. Det innebär att man kan driva många olika typer av redskap.

Maskinen är utrustad med centralsmörjning vilket ökar livslängden avsevärt.

Vänster om föraren finns ett stort förvaringsfack med lock, hållare till en flaska eller termos samt handbroms.

Dörren öppnas rakt bakåt och kan låsas där. Insteget är bra, endast två trappsteg.

I joysticken manövrerar man lastaren, teleskoparmen, yttre hydraulik samt fram/back. Säkringarna sitter lätt åtkomliga till höger.

Maskinen har analoga klockor i instrumentpanelen. Sikten är perfekt.

I höger A-stolpe finns ett instrument som varnar vid överbelastning.

Motorhuven låses upp inifrån hytten och öppnas enkelt bakåt.

På vänster sida under motorhuven finner man batteriet lättåtkomligt samt tanklocket.

Baktill finns VBG-drag, el- och tipputtag. Lägsta höjd under maskinen är 40 centimeter.

Weidemann 4270CX100T
Motor:    Fyrcylindrig Perkins på 4,4 liter och 74 kW (100 hk) maxeffekt vid 2 100 rpm
Transmission:    Hydrostat med hög/låg
Däck:    550/45×22.5 fram och 550/45×22.5 bak
Bränsletank:    90 liter
Lyftkapacitet:    1 940 kg
Max lyfthöjd:     4 740 mm
Max hydraulflöde:    150 l/min
Max hydraultryck:    235 bar
Yttre hydraulik:    1 dubbelverkande uttag
Vikt:    7 000 kg
Vändradie:     3,9 m
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (8 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (11 liter), Hydrauloljebyte 1 500 timmar (100 liter)
Pris:    763 700 kronor

Utrustning
Luftkonditionering:    std
Passagerarsäte:    nej
Luftfjädrad förarstol:    std
Säkerhetsbälte förare:    std
Bomdämpning:     std
Centralsmörjning:    std

Fem plus:
–    Lättkörd
–    Bekväm
–    Smidig
–    Servicevänlig
–    Bra sikt

Fem minus:
–    Endast 30 km/h
–    Ingen fram/back till vänster om ratten
–    Stor skillnad mellan hög/låg
–    Högt ljud i hytten
–    Begränsad frigångshöjd

Relaterade artiklar