ANNONS

Ny statistik om köttbranschen

Nu är ytterligare en av åtgärdspunkterna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm genomförd. En databas med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka är framtagen av en grupp bestående av Svenska Köttföretagen, LRF Kött och Jordbruksverket. Statistiken är fri att användas av alla.

–          Känns väldigt bra att vi återigen krokat arm inom branschen och levererat något som vi alla har nytta av, säger Margareta Åberg, LRF Kött.

En av åtgärderna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer.

–          Det är viktigt att snabbt kunna få en god överblick för att kunna ta beslut. Med den nya, samlade statistikdatabasen kan man vara säker på att dom siffror man får är aktuella, plus att  det sparar en massa tid för de som behöver statistiken eftersom de bara behöver leta på ett ställe, inte som tidigare då man fick plocka lite här och där, säger Theres Strand, Svenska Köttföretagen.

Nu är åtgärden slutförd och den nya statistikplattformen innehåller en stor mängd aktuell data om gris, nöt och lammproduktion presenterat i ett användarvänligt power point-format med över 70 bilder. Plattformen uppdateras varje vecka och det finns siffror för import, export, avräkningspriser, slaktpriser, kvalitetsutfall, hur mycket som konsumeras och allt annat man som lantbrukare, konsument eller rådgivare behöver veta om köttproduktionen i Sverige.
Kv¾gstald. SDM, foderbord
Alla som vill är fria att använda statistiken och bilderna men uppmanas att källhänvisa.

Relaterade artiklar