Statligt stöd för att avveckla minkuppfödning – Lönsammare att fortsätta producera skinn
Regeringen har beslutat om en förordning som reglerar ett statligt stöd för avveckling av minkuppfödning. Frågan är hur många minkuppfödare som nappar på erbjudandet då minkuppfödning kan bli mycket lönsamt framöver. I dag finns bara ett tjugotal minkuppfödare kvar i landet.
– Nu är reglerna för det ekonomiska stödet för avveckling av minkuppfödning på plats och Jordbruksverket kommer att kunna betala ut stödet till berörda företag efter ansökan, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Budgeten för stödet uppgår till 180 miljoner kronor och ger minkföretag en möjlighet att avveckla sin verksamhet på ett ordnat sätt. En förordning som anger stödets utformning togs fram parallellt med en anmälan av stödet till Europeiska kommissionen. Under 2025 kan Jordbruksverket börja betala ut stöd till minkföretag efter genomförd avveckling. För att få stöd ska avvecklingen vara slutförd senast den 30 juni 2025.
Eget val
Men det är naturligtvis ett bra beslut från Regeringen att tillsätta pengar och dela ut till minkfarmer som önskar avveckla och inte som tidigare förslag stoppa uppfödningen med en lag, något som skett i flera andra europeiska länder och som var på väg att ske även i Sverige i början av detta sekel under ledning av Socialdemokrater och Miljöpartister.
180 miljoner kronor blir i snitt 9 miljoner per minkfarm och frågan är hur många som blir kvar.
Ökar i Danmark
I Danmark försvann varenda mink, även det ett politiskt beslut av Socialdemokrater, under det första pandemiåret. Minkfarmarna kunde välja mellan två ersättningsnivåer. En större om de skrev på att aldrig börja med minkar igen och en mindre för dem som ville hålla dörren öppen.
I dag kommer minknäringen i Danmark igång så smått igen och det finns sex företag med minkar just nu. Före pandemin var siffran 1 100.
Branschen tror att minkuppfödning kan bli mycket lönsamt framöver då det blir brist på skinn när så många länder dragit ner eller stängt produktionen helt.
Det troliga är således att det är lönsammare att fortsätta producera skinn även i Sverige jämfört med att ta emot avvecklingsstödet.