Tönnies skapar klimatplattform
Med Klimaplattformen för kött ska köttets koldioxidavtryck göras transparent. Det är ett nytt grepp från ett av Tysklands störta slakterier.
Klimaplattform för kött ger lantbrukare möjlighet att registrera sina egna driftsdata och utvärdera det individuella koldioxidavtrycket per kilogram slaktvikt eller per djur genom enkla frågor. Genom resultaten och jämförelser med andra driftsdata kan åtgärder för att minska växthusgasutsläpp identifieras.
Tönnies plattform riktar sig först till nötkötts- och grisproducenter. Animalieproducenter kan mata in sina data i inmatningsformuläret och få värdefulla insikter om de specifika växthusgasutsläppen för sin verksamhet. Klimaplattformen för kött är det första steget mot en branschlösning, som i framtiden kommer att möjliggöra en omfattande och representativ växthusgasredovisning på köttproducerande gårdar. Målet är att beräkna och göra de tyska lantbrukarnas klimaprestanda valide och transparent.
Lantbrukarna får efter att ha matat in data sitt individuella koldioxidavtryck och referensvärdet för de övriga redovisade gårdarna. Jämförelsetalen används som stöd för lantbrukarna för att planera sitt koldioxidavtryck. CO2-redovisningsverktyget visar också tydligt alla de saker som påverkar gårdens utsläpp. De viktigaste påverkansfaktorerna som foder eller gödselhantering visas grafiskt efter deras betydelse. Datainsamlingen är uppdelad i fyra områden: driftsindikatorer, foder- och ströprodukter, energiförbrukning och gödsel. Genom tillgängliga data som värmeförbrukningens nivå beräknas de utsläppta växthusgaserna per kilogram slaktvikt eller per djur.
Med Klimaplattformen för kött görs lantbrukets klimaprestanda transparent. Sedan år 1990 har mer än 20 procent av växthusgasutsläppen kunnat sparas samtidigt som produktionsmängden har ökat. Det är ett märkbart delmål. Med en framgångsrik genomförande av Klimaplattformen för kött gör Tönnies en betydande insats för en klimat- och djurvänlig djurhållning. Det bidrar slutligen också till en hållbar livsmedelskedja. Detta inkluderar lämplig data- och processhantering. Genom de enskilda resultaten och benchmark-systemet kan förbättringspotential identifieras.
– Tack vare ett gemensamt tillvägagångssätt och skapandet av en branschstandard gör vi denna fråga praktisk och skapar grunden för en lämplig kommunikation. Livsmedelskedjan för kött är inte på långt när en klimatdödare, detta är något som bör framhållas i dialogen med konsumenterna, säger en representant för Tönnies i en intervju i det tyska mediet Agrar Heute.
Hur kan animalieproducenter dra nytta av användningen av Klimaplattformen för kött? Klimaplattformen för kött erbjuder producenter ett verktyg som visar förbättringspotential och skapar jämförbarhet. Ideellt sett förväntas debatten om hållbarhet när det gäller köttkonsumtion och lantbruk bli mer saklig med dess hjälp. Lantbrukarna bidrar trots allt väsentligt till aktiv klimatskydd. Om vi lyckas skärpa den allmänna uppfattningen och tydliggöra den ständigt växande bidraget från jordbruksbranschen gynnas alla aktörer i köttvärdekedjan.