ANNONS

Torka har slagit hårt mot Blekinges jordbruk

Lantbrukare i Blekinge har upplevt en väldigt torr sommar. Per Brunberg driver mjölkproduktion mellan Ronneby och Karlskrona. Han säger till Sveriges radio Blekinge att sommaren har varit lika torr som under torkåret 2018.

– Vi har foder till i februari, möjligen en bit in i mars. Men inte längre, säger han.

Från mars fram till första vallskörden dröjer det ett bra tag och för gården återstår nu att antingen försöka köpa in foder eller skicka djur till slakt. Det sistnämnda alternativet beskriver han som en mardröm.
– Vi tycker att det är oerhört roligt med gamla kor i stallarna. För det är ju vårat signum att då har vi skött dem på ett sätt att de har blivit gamla och att då behöva avbryta den här färden i förtid det är en mardröm, säger han.

Den bild som Per Brunberg målar upp i sitt samtal med P4 Blekinge stämmer väl överens med hur Hushållningssällskapet i Blekinge beskriver situationen.
– Det får man säga, att det har varit väldigt torrt. Det gick rätt bra i början av året. Men sedan kom torkan och så fortsatte det så, säger Birgitta Jonasson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Hon menar att den torka som drabbat Blekinge den här sommaren nästan är värre än den 2018. Då var det varmare rent generellt men det torra vädret och bristen på regn har pågått under en längre period under årets sommar.
– Sedan midsommar har det inte regnat med någon reda och sedan dess har det varit torrt hela juli och augusti, säger hon.

De som var tidigt ute och tog en första vallskörd kan ha hunnit med en andraskörd men för de allra flesta blev både andra- och tredjeskörden riktigt dåliga. Värst har det varit för lantbrukarna i den östra delen av länet.

Torkan 2018 var på löpsedlarna i hela landet men det hängde också ihop med att det var stora delar av landet som drabbades. Torkan i Blekinge 2022 har smugit lite mer under radarn.
– Vi har nog fått minst regn i hela landet, det har regnat väldigt lite på Öland också samt i delar av Kalmar län men det mesta har passerat förbi oss, säger Birgitta Jonasson.

För växtodlarna innebar torkan att det var bra förutsättningar för att tröska. Men det som såg ut att kunna bli förhållandevis bra skördar blev istället medel eller lite sämre då kärnorna var små. Torkan har även inneburit att det varit svårt att etablera raps i Blekinge och lantbrukarna har fått så andra grödor.

Relaterade artiklar