ANNONS

Traktor till många arbeten

New Holland T7.210 är en välutrustad traktor med liten vikt i förhållande till motorns effekt. Därmed passar den till många olika arbeten eftersom det alltid går att öka vikten vid behov.
Nw Holland T7.210 väger endast 6 ton vilket är 28 kg per hästkraft. Det är helt perfekt i vallskörden och andra arbeten där man behöver effekt, exempelvis över kraftuttaget, men vill ha en lätt traktor på fältet.
När T7.210 ska dra redskap som går tungt kan den belastas i fronten och i hjulen så man når en totalvikt på upp till 11 500 kg.
Detta innebär att New Holland T.210 är en flexibel traktor.
New Holland T7.210 är fyra från slutet i den nya serien som omfattar totalt nio modeller.
En av de största nyheterna i T7-serien, jämfört med föregångaren T7000, är motorn som har SCR-teknik för att klara avgaskrav steg IIIB.
Om man jämför den största i den nya serien, New Holland T7.270 med den största i den gamla serien, T7070AC innebär den nya motorn med SCR-teknik att den maximala motoreffekten ökats från 185 kW (251 hk) till 198 kW (269 hk) och samtidigt minskar bränsleförbrukningen med 10 procent.
New Holland T7070 AC kostade 1 136 600 kronor i standardutförande i Sverige och enligt uppgift blir den nya New Holland-serien 10–15 procent dyrare i inköp. Räknat med en prisökning med 12,5 procent skulle en ny New Holland T7.210 kosta 1 278 700 kronor.
Om traktorn körs cirka 600 timmar per år innebär det att den årliga kostnaden för ränta och värdeminskning ökar med cirka 15 000 kronor.
Detta tar man dock igen till följd av den minskade bränsleförbrukningen som handlar om cirka 2 000 liter diesel per år till ett värde av 17 000 kronor. Tar man då även hänsyn till att den nya traktorn har 7 procents större effekt och därmed uträttar mer på samma tid blir totalekonomin för den nya traktorn bättre för ägaren.
Givetvis fick vi tillfälle att provköra en ny New Holland T7.270 och jämföra med nuvarande New Holland T7070 AutoCommand. Båda körde bredvid varandra med en 6 meter bred Lemken kultivator med samma arbetsdjup. Traktorena startades samtidigt och tilläts köra så fort de orkade. Den nya T7.270 kom naturligtvis först i mål, men det är omöjligt att säga hur mycket större kapacitet den har.
New Holland har även en helt unik tjänst när det gäller urealösningen AdBlue som är ett krav för motorer med SCR-teknik. Alla som köper en ny New Holland erhåller en tank som rymmer 1 000 liter och med en elektrisk pump. Denna placeras med fördel bredvid den ordinarie dieseltanken och sen är inte AdBlue något större merarbete för traktorföraren.
Intressant med T7- serien är att de har huvudkomponenter som är CNHs egen tillverkning. Motorn i T7-serien produceras på Fiat Power Train, FTP, i Turin i Italien.
Transmissionen i T7-serien kan vara steglös eller som semipowershift och görs i CNHs anläggning i Antwerpen i Belgien. Hela traktorn slutmonteras i Basildon, Storbritannien.
New Holland T7.210 har en mycket bekväm hytt och i den finner vi armstödet Sidewinder, där alla reglage är ergonomiskt placerade och längst fram finns monitorn IntelliWiew. I denna kan man även erhålla autostyrningsfunktionerna, om man väljer till den utrustningen från fabrik, och slipper på så sätt en extra skärm i traktorn.
Traktorerna följer dessutom ISOBUS-standard och därmed kan man styra ett redskap, som följer samma standard, från traktorns egen monitor. Bildskärmen kan delas upp i upp till fyra olika bilder så att man kan ha kontroll och funktion över traktor, redskap och autostyrning på en och samma gång.
Hytten är mycket genomtänkt. New Holland har lite bredare hytter än flera av de andra tillverkarna. Vilket som är bäst är en högst personlig fråga. Jag tycker det är bra. Det blir luftigt och framförallt när man stoppar in ett antal extra monitors för diverse maskiner så behövs det lite plats.
En annan fördel är att passagerarsätet blir stort och bekvämt. En fördel i denna precis som i alla andra New Holland från T6000 och uppåt är att ryggstödet på passagerarsätet kan fällas ner och då får man en plan yta att ha som bord. Mycket bra vid fikarasten eller om man måste göra några anteckningar.
Vi startar testet med en rundtur med enbart traktorn. I hytten mäter vi upp 62 dBA vid tomgång, 850 rpm, 72 dBA stillastående på fullgas, 2 300 rpm och 71 dBA vid transport på väg. Då går traktorn i 43 km/h med varvmätaren visande på 1 400 rpm.
Vi provkör traktorn både i fält och på väg. I transport är den mycket trivsam. Den är stark och accelererar jämnt. Den steglösa transmissionen kan köras i tre hastighetsområden. Vilken maxfart man ställt in för respektive område visas i monitorn i höger armstöd. I denna gör man även alla andra inställningar som har med motor, transmission och hydraulik med mera att göra.
Transmissionen körs enkelt i tre olika körsätt. Med farthållaren kan man ställa in tre hastigheter fram och tre bak. Genom att aktivera farthållaren med knappen ”C” i körspaken intar och håller traktorn rätt hastighet och anpassar utväxling och motorvarvtal så man kör bränslesnålt. Vid kraftuttagsarbete vill man ju inte att motorvarvtalet ändras och så fort man slår till kraftuttaget kommer transmissionen att endast ändra utväxling när det går tungt och bibehålla motorvarvtalet. Det tredje läget är manuell och då reglerar föraren själv såväl motorvarvtal som hastighet. Hastigheten kan regleras med fotpedalen eller med körspaken.
Körspaken är hämtad från New Hollands tröskor och självgående exakthackar och har flera funktioner. Som exempel kan fram/back växlas antingen med spaken till vänaster om ratten eller med en knapp i körspaken.
En annan nyhet på New Holland är att hydrauliken är datorstyrd och kan på så sätt automatiskt kompensera så att inställt flöde och tryck alltid är rätt oavsett vilken temperatur hydrauloljan har.
New Holland T7-serien är egentligen två serier. De fyra minsta har hjulbasen 2 733 mm medan de fem största har 2 884 mm mellan fram och bakaxel.
New Holland T7-serien finns med standardframaxel, fjädrad framaxel eller med supersteer. Med de två förstnämnda framaxlarna kan frontlyften klara 3 671 kg medan det går att lyfta 3 263 kg när man har den speciella framaxeln för liten vändradie, supersteer.
New Holland T7.210 är välutrustad som standard, men givetvis finns det en del alternativ. Som exempel kan man mot ett pristillägg erhålla en hydraulpump som ger hela 140 liter per minut.

New Holland T7.210.
Motor:                Sexcylindrig FPT på 6,7 liter och 156 kW (212 hk) maxeffekt och max vridmoment 912 Nm vid 1 500 rpm
Transmission:                Steglös med kopplingsfri fram/back
Däck:                540/65R30 fram och 650/65R42 bak
Bränsletank:                330 liter
Lyftkapacitet:                8 257 kg
Max hydraulflöde:                125 l/min
Max hydraultryck:                200 bar
Yttre hydraulik:                4 dubbelverkande uttag
Vikt:                6 000 kg (utan vikter)
Vändradie: 6,7 m.
Serviceintervall:                Motoroljebyte 600 timmar (15 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (84 liter).
Kraftuttag:                540, 540E, 1 000 och 1 000E rpm
Pris:                1 105 000 kronor
Pris per hk:                                5 212 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter, 22 x 45 kg: stdPassagerarsäte:                std
Frontlyft och pto:                69 100
Hydraulisk släpvagnsbroms:                std
Femte dubbelverkande uttag:                17500
Luftfjädrad förarstol:                std
Säkerhetsbälte förare:                std
Säkerhetsbälte passagerare:                std
Vändbar förarplats:                 nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                std
Framaxelfjädring:                33 800
Hyttfjädring:                std
Krypväxel:                                std
Förberedd för autostyrning:                43 900
Reverserbar fläkt:                15 400

Fem plus:
–       Bekväm hytt-       Liten vändradie
–       Bra transmission
–       Bra sikt
–       Välutrustad

Fem minus:
–       Samma olja i transmission och hydraulik-       Ingen högerdörr
–       Batteriplaceringen
–       Små knappar till trepunkt på bakskärmarna
–       Sidoplåtar på motorn

Nya New Holland T7.210 är en välutrustad traktor med bra komfort och stor dragkraftsförmåga.

Nya New Holland T7.210 är en välutrustad traktor med bra komfort och stor dragkraftsförmåga.

Alla traktorer i nya T7-serien har samma armstöd som i de större T8- och T9-serien med alla reglage samt monitor samlat i höger armstöd. Det heter SideWinder.

Alla traktorer i nya T7-serien har samma armstöd som i de större T8- och T9-serien med alla reglage samt monitor samlat i höger armstöd. Det heter SideWinder.

Den som köper en ny New Holland med SCR-teknik får en tank med elpump för AdBlue på köpet. Hela utrustningen är frostskyddad.

Den som köper en ny New Holland med SCR-teknik får en tank med elpump för AdBlue på köpet. Hela utrustningen är frostskyddad.

Tanken för AdBlue sitter ihop med den ordinarie dieseltanken.

Tanken för AdBlue sitter ihop med den ordinarie dieseltanken.

De nya modellerna med SCR-motorer ger mer energi och får större avverkning. Här ser man tydligt att den nya T7.270 hinner längre på samma tid jämfört med föregångaren T7070 AutoCommand.

De nya modellerna med SCR-motorer ger mer energi och får större avverkning. Här ser man tydligt att den nya T7.270 hinner längre på samma tid jämfört med föregångaren T7070 AutoCommand.

På bakskärmarna finns knappar för trepunkt, kraftuttag samt ett dubbelverkande yttre hydrauluttag.

På bakskärmarna finns knappar för trepunkt, kraftuttag samt ett dubbelverkande yttre hydrauluttag.

Det finns tre framaxlar att välja på, vanlig stel axel, axel med fjädring samt super steer.

Det finns tre framaxlar att välja på, vanlig stel axel, axel med fjädring samt super steer.

Relaterade artiklar