Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Ny vecka och det blir ännu en vecka med stigande priser på spannmålsmarknaden. Det är just nu rekordhöga priser på både raps och havre.
Årets spannmålsskörden räknas ner och gödselpriserna stiger, några av rubrikerna från veckan som gått. Missa inget och häng med i vår tillbakablick i nyhetssvepet.
Danmark bävar för vad ett ASF-utbrott skulle innebära för grisnäringen i landet och till vilket pris. Och Lemken körde demo där intresset för kultivatorerna var stort.
Ökade priser på naturgas driver även upp priset på gödsel, vilket får konsekvenser för lantbrukaren. Länsstyrelsen i flera län inspirerade ekoodlarna under gårdagens ekodag, Borgebyfältet var platsen för deltagarna i...
Tidig mognad och snabbare stärkelseinlagring är några av fördelarna i en ny majssort som vi rapporterar om i dagens program och så är vi med när Väderstads nya harv NZ...
I dagens program handlar det om hur dagligvaruhandeln minskar antalet ekokampanjer och om en stor finsk rotorkultivator.
I tisdagens program berättar vi att nedskriven skörd innebär inkomstbortfall på upp mot 600 miljoner kronor för landets lantbrukare. Det handlar även om framtida frågetecken för glyfosat. Horsch är väl...
Spannmålspriserna fortsätter uppåt, rapspriset på hög nivå på börserna. I Sverige har Jordbruksverket räknat ner prognosen för spannmålsskörden. Detta är några av rubrikerna i veckans första program av Lantbruksnytt.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Ordföranden: Lantmännen maskin ska gå med vinst
Prognos visar på normalskörd i landet
Spannmålen fortsätter neråt i pris
Effektiva maskiner från Väderstad
Vattenhushållning i kris kräver planering
Sprutorna presterade på banan
Svensk försörjning ska stärkas
Alviksgårdens biogödsel närmar sig marknaden
Arla vinner tvist om Boxholms mejeri
IL Mek är specialister på vagnar
Nya tider kräver mer affärsmässighet
Soyl tar in nya friska krafter
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.