Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program besöker vi Guddeby gård i Bohuslän som har en mjölkbesättning med endast Jerseykor. En ras som kräver mindre underhåll, är liten och nätt och där mjölken ger...
Kreativiteten blommar på Karlsfälts Gård i södra Skåne som har förenat nytta med nöje genom att sälja blommor och diplom för köp av en bit ekologisk fokusareal. Sedan tipsar Länsförsäkringar...
Vi tar del av IPCC-rapporten från FNs klimatpanel som pekar på att jord och skogsbruk måste förändra sin markanvändning för att hålla 1,5-gradersmålet. I dagens program är vi också hos...
Mercosuravtalet riskerar att slå ut delar av svensk livsmedelsproduktion, vi pratar med LRF om detta. Vi besöker Karlfälts gård som tröskar vårkorn med insådd.
I dagens program besöker vi den ekologiska mjölkgården Bäckalid i Skåne som redan fått lika stor vallskörd som de fick totalt i fjol. Och så tittar vi på en Ideal...
Inom kort startar potatiskampanjen vid Lyckeby Starch. I fjol blev skörden liten så nu står lagren för stärkelse tomma. Vi tittar också närmre på Cyclone, en stor fläkt för kostall...
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
Senaste inslagen
Nöddispens för Kerb Flo 400
Ökade mantimmar, minskade marginaler för grönsaksodlingen
LRF vill ta vargfrågan till domstol
Höstsådden svår för de befriade gårdarna
Spannmål och soja faller fortare än foderpriset
Spannmål till foder ansökan om glyfosatdispens inlämnad
Polskt rävspel stoppar ukrainska exporten
Vill optimera ekologisk samodling
Nya sorter från Swedish Agro
Stora skillnader i årets rapsskörd
Naturgasen står stilla men gödsel stiger i pris
Äpplena stod pall för stormen Hans
Tidigare intervjuer
Svensk cidertillverkning har stor potential, men för att den ska tas till vara behövs nya och bättre anpassade äppelsorter. SLU-forskaren Kimmo Rumpunen berättar mer i dagens måndagsintervju.
I Lantbruksnytt måndag ska vi träffa professor Peter Lundqvist för att få höra om ett forskningsprojekt vid SLU som rör hot och trakasserier riktat mot lantbrukare. Som vanligt blir det även en rapport från spannmålsmarknaden.
Hästarna gör comeback på årets Milamässa, som startar på torsdag. I dagens måndagsintervju ska vi höra med projektledaren Ann-Christin Lindström vad besökarna mer kan vänta sig.
Vi har tidigare berättat om den växtproteinfabrik som just nu håller på att byggas på SLU i Alnarp. Dagens måndagsgäst är professor Eva Johansson, som ska berätta mer om syftet och målsättningen med det här projektet.
Idag blir det stort fokus på spannmål. Det blir i vanlig ordning en rapport från spannmålsmarknaden men sedan har vi även Martin Krokstorp som gäst i vår måndagsintervju. Han är styrelseledamot i Spannmålsodlarna. Han kommer bland annat att prata om vilka utmaningar som väntar dem under 2019.
Charolaisuppfödaren Sven-Olof Hägg berättar i dagens program att automatiskt brunstkontroll som blir allt vanligare i mjölkbesättningar, men med fördel även kan användas vid köttproduktion.
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
I dag kommer det att handla en hel del om bevattning då vi har besök av Maria Weiberg, vd på Rosenqvist Irrigation.